Witam. Jestem calkiem swieżym posiadaczem suczki, a od czego mozna zaczac jej uzytkowanie jak nie od modyfikacji.
Potrzebuje Waszej pomocy w ustaleniu harmonogramu zmian i skorygowanie ich zasadnosci.
Przestudiowalem juz forum, ale chcialbym usystematyzowac wiedze.
Założeniem jest podwyzszenie cech uzytkowych i funkcjonalnosci 100% seryjnego auta
1. ZawieszeniePrzód:
-Odwrócone mocowanie
-Sprezyny od MB 124 obciete o poltorej zwoja - tylko nigdzie nie doczytalem z jakiego modelu konkretnie maja byc te springi. Wersja od 3.0TD ma zupelnie inne wlasciwosci niz od 2.0Pb
Tyl:
Sprezyny od samary lub felicji (któres lepiej??)
Amory -KYB - odpowiednik Monroe SensaTrac S1106
Jakie moga byc wieksze modyfikacje i jaka jest róznica kosztów?
2. Nadwoznie+50mm?
+60mm?
Tu pytanie - czy podniesienie wiecej np. 70-80mm pociagnie za soba dodatkowe prace - jak tak to jakie
3. Zbiornik gazu w miejsce ori zbiornikaZ opisu znalezionego na forum jak najbardziej jest to wykonalne, tylko brak jakichkolwiek wymiarów zbiornika.
Jezeli ktos by posiadal to bardzo pomoglo by mi to w pracy
4. ZderzakiZderzaki bedą zwykle, proste (nie rurowe) dopasowane do ksztaltu nadwozia. Mocowane oczywiscie do ramy i dostosowane do liftu nadwozia.
Tyl
mysle ze nie bedzie problemu. W miare mozliwosci bedzie polaczony z hakiem
Przód
Stylistyka bedzie przypominac LMK Design, równiez (o ile sie uda polaczone z ori kangurem) natomiast planuje zrobic troszke krótsze
Planowane jest równiez mocowanie na wyciagarke
Tu chcialbym podejsc profesjonalnie do tematu - czyli zacząc od projektu w Cad'zie - przód i tył (który oczywiscie udostepnie na forum
bo czytalem ze jest zapotrzebowanie)
nastepnie zostanie wykonana wersja testowa z laminatów i jak wszystko sie zgra to leci trwaly produkt docelowy
I. Podobnie jak w przypadku baku - jakiekolwiek wymiary, schematy bardzo by mi pomogly. Nawet jak bedzie to niedokladne czy z innej koncepcji to przynajmniej bedzie jakas podstawa do projektowania.
II. Ma ktos jakis schemat jak ma wygladac mocowanie wyciagarki
III. Rozne wyciagarki maja rózne mocowania, czy jest to jakos znormalizowane
IV. Jezeli mocowania sa rózne to jaka wyciagarka jest najpopularniejsza (polecana) do nie wyczynowych vitar? Jakie sa koszty nowa/uzywka?
5. Wyrównanie rozkładu mas (nacisk na oś)Jezeli bedzie to sensowne to nacisk bedzie wyrównywany masa zderzaków (jeden lekki drugi stalowy z profili)
Tu wlasnie potrzebuje najwiekszej porady.
I. Jaki jest rozklad mas w seryjnej vitarze 3d cabrio
II. Czy auto terenowe podobnie do osobówek lepiej sie zachowuje majac rozklad masy zblizony do 50/50
6. Opony i felgiFelga 15" - reszta Nie mam pomyslu, bo co czlowiek to opinia i juz sie pogubilem co bedzie optymalne do vitary
Jakie ET przy jakiej szerokosci felgi
Jaka opona - rozmiar
7. Podcinanie nadkoli
To tak przy okazji latania dziurek w progach
Dzieki za podpowiedzi i pomoc