suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt cze 20, 2025 11:12 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam :) wszystkich forumowiczów , dziś miałem okazje jechać znowu VITARA bo zepsuł się mój samochód a musiałem pilnie gdzieś pojechać, po dłuższej drodze po naszych drogach kolejny raz odnoszę wrażenie ,że tył normalnie pływa po przejechaniu przez nierówność . Sprawa wygląda tak auto było badane na szarpakach luzów niema nigdzie(były na wahaczu tylnym tym trójkątnym ale już wymieniony ) , wyszło jedynie ze słaby jeden amortyzator , ale czy to możliwe żeby to tak się prowadziło ? zawsze się zastanawiam nad tym , może ja nie przyzwyczajony mojemu tacie dobrze się tym jeździ , pytam bo wy macie dłużej . Ja rozumiem jeden amortyzator słabszy ,jestem mechanikiem znam temat (gdyby były luzy to bym rozumiał i bym nawet nie pisał o tym ) , ale to nie aż tak , może to takie moje odczucie mimo ze auto się buja to toru jazdy nie traci puszcze kierownice jedzie jak po sznurku , wrażenie jest dziwne .... czy wasze tez tak mają ? :D ,może to nie tak ma myc . Tak się jeszcze zastanawiam, właściwie w takim samochodzie ze sztywną tylną osią słabszy amortyzator może dawać takie odczucie , najlepiej to widać na kostce brukowej oś normalnie podskakuje ( to widać że amort. ale co dziwne nie z tej strony w sumie to sztywna oś wiec może tak przenosić reakcje sam nie wiem ) . diagnosta który robił mi to badanie jest pewien ze ten typ tak ma bowiem słaby amortyzator nawet gdyby był wylany powodował by inne wrażenie , potwierdził mi to tym ze w nowszej wersji zastosowano drążek poprzeczny stabilizacyjny , to prawda bo GRAND VITARA MA TAKIE COŚ ... W każdym razie interesuje mnie tylko czy wasze też tak maja ?a jeśli nie to może ktoś mi coś doradzi na temat zawieszenia w tym aucie . Nie pamiętam dokładniej jakie tłumienie miały amortyzatory chyba 80 i 60 .Nie pamiętam coś jakoś tak , ale diagnosta byłe pewien ze z tym da się żyć .... mechanika diagnosta to różnica każdy to widzi inaczej (jeszcze inaczej wiele widzi policjant na drodze jemu się wydaje żeby całe auto naprawił na drodze ,bo im się wydaje ,że są ponad nas wszystkich a nieraz bym mu kazał żarówkę wymienić czy by umiał... ale to nie w tym temacie taka moja krótka opinia)

pozdrawiam :D

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Silnik: LPG16B
Vitary jeżdżą jak normalne terenowe auto...
Jak przesiadasz się z zglebionego plaskacza to każda Vitara dla Ciebie będzie autobusem :wink:
efekt pływania może być spowodowany np źle ustawioną zbieżnością

Zajrzyj na https://radzikone.pl - Zestawy i części do liftu, opony, wyciągarki i wiele innych !

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
przejedz sie vitara 3D to zmienisz zdanie, najlepiej na tylnej kanapie . . . . uroki sztywnego mostu i centralnego gornego wahacza zamiast panharda

0" - piaskownica

Czyli mam rozumieć ? to tak ma być ( wiadomo jak wspomniałem amorty są do wymiany bo jednego to się nie opłaca robić ). Jak dotąd jedyne terenowe auto jakim jeździłem to UAZ 469 powiem ,że on prowadzi się pewnie tylko ma bardzo sztywne zawieszenie , myślę,że też dlatego mogę mieć takie odczucie , witara to miękka terenówka . Zbieżność jest ok auto prowadzi się pewnie nawet gdy dzieje się to o czym pisze auto nie ma zamiaru zmienić toru jazdy ,wiem próbowałem pościłem kierownice na nierównościach było wrażenie ,ze auto ucieka z drogi a jednak jechało prosto ani o centymetr nie drgnęła kierownica znajdowałem się na tym pasie co byłem jechałem dość szybko . Widać chyba jestem nie przyzwyczajony do cywilizowanej terenówki . 3 drzwiową wersją nigdy nie jeździłem jeździłem grand VITARA ale to o wieki nowszy samochód ,ale jego jakoś nie czuje tak dobrze . Powiedzcie mi jeszcze koledzy czy we wszystkich VITARACH słychać tak samo prace skrzyni biegów do środka skrzynia chodzi jak marzenie lekko biegi wchodzą precyzyjnie tylko słychać jak pracuje , z początku myślałem ze skrzynia się kończy , ale później sobie myślę ze skrzynia umieszczona w ten sposób to wiadomo ze przenosi do kabiny . Poza tym autko fajne nie boi się polskich dróg

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Jak nie ma luzów to tak ma być. Ja na co dzień jeżdżę golfem i jak ostatnio się przejechałem vitarą na początku wydawało mi się, że most zaraz wyjedzie w bok ale po chwili się przyzyczaiłem. :mrgreen:

PS. lepsza ksywka koziołek czy kozioł, bo nie wiem czy walczyć o stare konto. :mrgreen:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Te młody, przywitałbyś się lepiej w odpowiednim dziale, he?

Trza było po pijaku hasła do konta nie zmieniać... :mrgreen:

0" - piaskownica

:D Dobra to już coś wiem :) Dziękuje Panowie :D

2" - starszy bagiennik

Moja też pływała. Wymieniłem amortyzatory (wszystkie) na nowe i różnica jest kolosalna.

była: GV II 3,2 V6 '08
był: KJ 3,7 V6 '01
jest: GV I XL-7 '02, lift 3", koła 29"

2" - starszy bagiennik

Silnik: baleno G16B
Rok prod.: 1991
A ja przetestowałem że masakryczne pływanie powoduje zużycie sworzni w wahaczach przednich. Luzu na szarpakach nie widać bo jest dognieciony ale jak sprawdzić łyżka to masakra :twisted:
A kontrola sprawności amortyzatorów na diagnostyce to ogólnie pic na wodę. Vitara to nie idealnie wyważony bolid i masa na prawej i lewej stronie nie jest identyczna. Sprężyny też nie jednakowo się wyrabiają.
A jeżeli przed badaniem nie wyrównał ciśnienia w oponach to badanie nic nie warte, bo na te 20% różnicy wystarczy 0,1-0,2bara różnicy w kolach.

0" - piaskownica

Ciśnienia w kołach wyrównałem osobiście dzień wcześniej . Było ok przy badaniu , zgodzę się z tym że badanie to nie to samo gdyż aby zbadać amorta trzeb by było by go wyjąć i wstawić do specjalnego urządzenia , to co się robi to badanie tłumienia zawieszenia , ale najwięcej za tłumienie odpowiadają Amorty. Co do luzów FAKTYCZNIE MOŻE TAK BYĆ , sensownie by było podnieś przód i zbadać łyżką aby odciążyć zawieszenie , jednak uważam ze powinno być słychać stuki , z drugiej strony miałem raz na warsztacie sprintera gdzie luzy były a nie było nic czuć przypadkiem przy wymianie klocków je wybadałem. Przy luzach na sworzniach wahaczy, myślę, że auto zmieniało by tor jazdy , ale to tylko przypuszczenia nie dam se reki uciąć mało robię z terenówkami więcej z osobowymi może patrze na to auto pod takim względem a to przecież ciężka terenówka nie średni kompakt typu GOLF 4 , ale jak będę miał czas to będę próbował dociekać przyczyn , zresztą wnet przegląd wiec przy okazji karze go podnieść za przód i sprawdzić , tak czy tak jak coś jest źle nie podbije przeglądu , mimo ze pracujemy razem to mu powiem ,żeby traktował mnie bez ulgi . Auto pochodzi z Włoch, myślę ze tam kryteria są bardziej wyostrzone jednak jakimś cudem znalazło się w komisie czyli makaroniarz tanio go pozbył bo coś z nim było , i myślę ,z na silniku( który chodzi jak zegarek nie mam uwag pięknie mruczy a jak zbiera się na obroty to niczym czołg ten dźwięk jest przepiękny ) się jeszcze nie skończy

Pozdrawiam :)

2" - starszy bagiennik

Vitki pływają bo wysokie i skoku na zawiasie sporo.
Ja miałem dobre obydwa amory z tyłu ( wg szarpaków) a na zakręcie po naszych drogach czuć było jak dupka z muldy na mulde przeskakuje.
Wymieniłem na nowe KYB i normalnie niebo a ziemia jak na Vitke to sie trzyma jak żaba błota.

0" - piaskownica

Prawdopodobnie i nas nie ominie wymiana :( :? :) ale to na wiosnę . Sama wymiana nie jest bardzo kłopotliwa , w domu dysponuje kanałem i narzędziami nie powinienem mieć problemów , a amorty zamówi się ze sachs'a oni robią dobre amortyzatory :D

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1999
Mój pierwszy kontakt z Vitarą, kolega mi pożyczył na 2 tygodnie krótką blaszankę na kołach 255/65/15, żebym się przekonał czy na pewno chcę kupić Vitarę. Tak to pływało że w szoku byłem. Trochę pojeździłem i stwierdziłem że krótka to nie dla mnie. Na rodzinny autobus się nie nada, szczególnie jeśli chodzi o bagażnik.
Jak kupiłem mojego longa to o niebo lepiej się prowadził, pływał znacznie mniej. Za to miał zużyte sprężyny, różne amortyzatory z tyłu, był bardzo miękki. Po wymianie wielu elementów zawieszenia na czarnym auto zdecydowanie mniej pływa.
W sumie zrobiłem lift 4". Wymieniłem sprężyny, amortyzatory, tuleje wahaczy na polibusze, łączniki i gumy stabilizatora. W prowadzeniu nie te auto mimo podniesienia środka ciężkości.
Z moich obserwacji im bardziej zużyte zawieszenie tym bardziej pływa :wink:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00