Witam

wszystkich forumowiczów , dziś miałem okazje jechać znowu VITARA bo zepsuł się mój samochód a musiałem pilnie gdzieś pojechać, po dłuższej drodze po naszych drogach kolejny raz odnoszę wrażenie ,że tył normalnie pływa po przejechaniu przez nierówność . Sprawa wygląda tak auto było badane na szarpakach luzów niema nigdzie(były na wahaczu tylnym tym trójkątnym ale już wymieniony ) , wyszło jedynie ze słaby jeden amortyzator , ale czy to możliwe żeby to tak się prowadziło ? zawsze się zastanawiam nad tym , może ja nie przyzwyczajony mojemu tacie dobrze się tym jeździ , pytam bo wy macie dłużej . Ja rozumiem jeden amortyzator słabszy ,jestem mechanikiem znam temat (gdyby były luzy to bym rozumiał i bym nawet nie pisał o tym ) , ale to nie aż tak , może to takie moje odczucie mimo ze auto się buja to toru jazdy nie traci puszcze kierownice jedzie jak po sznurku , wrażenie jest dziwne .... czy wasze tez tak mają ?

,może to nie tak ma myc . Tak się jeszcze zastanawiam, właściwie w takim samochodzie ze sztywną tylną osią słabszy amortyzator może dawać takie odczucie , najlepiej to widać na kostce brukowej oś normalnie podskakuje ( to widać że amort. ale co dziwne nie z tej strony w sumie to sztywna oś wiec może tak przenosić reakcje sam nie wiem ) . diagnosta który robił mi to badanie jest pewien ze ten typ tak ma bowiem słaby amortyzator nawet gdyby był wylany powodował by inne wrażenie , potwierdził mi to tym ze w nowszej wersji zastosowano drążek poprzeczny stabilizacyjny , to prawda bo GRAND VITARA MA TAKIE COŚ ... W każdym razie interesuje mnie tylko czy wasze też tak maja ?a jeśli nie to może ktoś mi coś doradzi na temat zawieszenia w tym aucie . Nie pamiętam dokładniej jakie tłumienie miały amortyzatory chyba 80 i 60 .Nie pamiętam coś jakoś tak , ale diagnosta byłe pewien ze z tym da się żyć .... mechanika diagnosta to różnica każdy to widzi inaczej (jeszcze inaczej wiele widzi policjant na drodze jemu się wydaje żeby całe auto naprawił na drodze ,bo im się wydaje ,że są ponad nas wszystkich a nieraz bym mu kazał żarówkę wymienić czy by umiał... ale to nie w tym temacie taka moja krótka opinia)
pozdrawiam