Witam.
Mam problem z ojca SJ413. 1.3 na gaźniku z 87r. Mianowicie po remoncie strasznie dymi. Ale po kolei.
Przy hamowaniu silnikiem i ponownym dodaniu gazy dymił(tak samo po postoju), więc stwierdziłem, że wymienię uszczelniacze.Generalnie nie było to mocno uciążliwie, ale ile tak można jeździć

Przy okazji chciałem go uszczelnić, powymieniać wszystkie filtry, paski itp.
Zrzuciłem głowicę, oddałem do plantowania, dotarłem zawory. Złożyłem nowe uszczelniacze. Głowicę przykręciłem zgodnie ze sztuką(tak mi się wydaje), złożyłem rozrząd.
Bez problemu odpalił. I zaczęły się schody...
Samochód strasznie dymi na biało(szczególnie po rozgrzaniu), po dodaniu gazu na siwo a przy gwałtownym wkręceniu na wysokie obroty nawet jakby na czarno.
Ustawiłem zapłon na stroboskop(10 stopni). Dalej to samo.
Generalnie razem z 2 mechanikami sprawdzaliśmy kilka godzina o co chodzi. Już brakuje nam pomysłów. Chłopaki jeszcze nie spotkali się z takim przypadkiem.
Wskazówki:
- sprawdziliśmy ustawienie zapłonu
- sprawdziliśmy ustawienie rozrządu
- brak wody w oleju
- brak oleju w wodzie
- gdyby nie patrzeć na dym to silnik dobrze chodzi, ładnie się wkręca na obroty, ładnie chodzi na wolnych
- mokre wszystkie świece, ale nie wszystkie równo
- świece nowe, kable bez przebić, kopułka wyczyszczona
- dym to nie para wodna
- tak samo jest na gazie i na benzynie
- przy rozgrzanym silniku po 10s gazowania nic za samuraiem nie widać(naprawdę mocno potrafi dymić)
- na wolnych obrotach też dymi, ale sporo lżej
- silnik był dobrze zagrzany przynajmniej 5 razy
- odkręciliśmy tłumik, żeby spr czy nie ma w nim oleju
- brak oleju w gaźniku i kolektorze ssącym
- uszczelniacze ścisło wchodziły na zawory i dobrze siedzą na miejscu
- wcześniej nie dymił w ten sposób, a pierścienie raczej nie miały kiedy popękać
- na bloku ani na głowicy nie było widać żadnych rys podczas składania
- uszczelka głowicy przy składaniu oczywiście była nowa
Może macie pomysł co może spowodować taki stan rzeczy? Gdzie podczas składania mogłem spaprać?(nie jest zawodowym mechanikiem, tylko hobbystą)
Którędy poza uszczelniaczami i pierścieniami może dostać się olej?