suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt cze 20, 2025 9:22 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 614 Następna
Autor Wiadomość
3" - błotołaz

Niezły sprzęt ten mikser. Myśle że najpierw poprosze kolege kostuch i powalczymy z pomiarami. Myśle że z jego doświadczeniem i pomocą damy rade.

3" - błotołaz

kostuch pisze:
kosib pisze:
Kolego kostuch posiadam oscyloskop cztero kanałowy jeżeli orientujesz się jak go ustawić i podłączyć to może razem damy rade to pomierzyć. Nie mam doświadczenia w pomiarach tym narzędziem.

Hmmm...
A ten oscyloskop jest z pamięcią?
Przebiegi z sondy lambda są wolno zmienne (około 0,5 - 1Hz) więc zwykły oscyloskop nic sensownego nie pokaże.
Czas wtrysku na ciepłym silniku do około 2-4ms więc takiego rzędu podstawy czasu powinieneś użyć. Częstotliwość wtrysków proporcjonalna do obrotów. Wyzwalanie zboczem opadającym.

Jak nie masz doświadczenia z pomiarami oscyloskopem, to ciężko będzie :roll:

Mam urządzenie diagnostyczne CDIF 2 Myśle że słyszałeś o nim. Oscyloskop według opini innych ma bardzo dobry. Myśle że pamięć też ma. Co co kostuch damy rade?

3" - błotołaz

kosib pisze:

Mam urządzenie diagnostyczne CDIF 2 Myśle że słyszałeś o nim. Oscyloskop według opini innych ma bardzo dobry. Myśle że pamięć też ma. Co co kostuch damy rade?

Nie sądzę aby CDIF2 miał zaimplementowaną obsługę protokołu SDL. To jest urządzenie do diagnostyki protokołami OBD2. Stara vitara ma OBD1 :P

ps.
Niektóre sterowniki lpg umożliwiają obserwację przebiegu z sondy lambda na wykresie graficznym. Może u ciebie też jest taka opcja?

ps2.
Przed wytoczeniem ciężkiej artylerii najpierw bym zdjął dolot powietrza i popatrzył oczami czy nie leje wtryskiwacz.

3" - błotołaz

Na wtryskiwacz patrzyłem. Nie leje rozpyla ładnie a po przegazówce przy schodzeniu z obrotów ani kropelka nie spadnie. Gaziarze stwierdzili że sonda pracuje dobrze jak ustawiali gaz. Co do
cdif2 to oscyloskopem sprawdzamy,mierzymy każdy czujnik każdy sygnał osobno prawda? Ma wtedy znaczenie czy to jest OBDI czy OBDII ?

3" - błotołaz

kosib pisze:
Na wtryskiwacz patrzyłem. Nie leje rozpyla ładnie a po przegazówce przy schodzeniu z obrotów ani kropelka nie spadnie. Gaziarze stwierdzili że sonda pracuje dobrze jak ustawiali gaz. Co do
cdif2 to oscyloskopem sprawdzamy,mierzymy każdy czujnik każdy sygnał osobno prawda? Ma wtedy znaczenie czy to jest OBDI czy OBDII ?

Jeżeli sterowanie wtryskiwacza jest ok, to raczej nie ma sensu podpinać oscyloskopu.
Wszystkie czujniki są rezystancyjne (oprócz halla, ale ten jest sprawny). Wystarczy do tego zwykły multimetr.

Uwaga1,
Jeżeli masz z sondy stały poziom napięcia, to na jakiej podstawie można stwierdzić że pracuje dobrze? :shock:
Albo jest uszkodzona i daje takie napięcie niezależnie od składu mieszanki.
Albo jest sprawna i daje takie napięcie, bo mieszanka jest permanentnie za bogata.

Uwaga2,
Nawet jeżeli zmierzysz czujnik i okaże się sprawny, to nie oznacza że komputer widzi to samo. Może być przerwa/zwarcie w wiązce.
Dlatego dużo większą pewność daje odpytanie komputera o to jakie widzi wartości.

3" - błotołaz

Czyli sugerujesz dokładniejsze sprawdzenie sądy ?

3" - błotołaz

kosib pisze:
Czyli sugerujesz dokładniejsze sprawdzenie sądy ?

Sugeruję że jeżeli nie jeździ ci dobrze na lpg, to stwierdzenie że "gazownicy stwierdzili że sonda pracuje" jest mało wiarygodne.
Najpierw zweryfikuj poziom sygnału który daje sonda (na ciepło!).
Potem określ czy jest to objaw czy przyczyna problemu.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

nom dobra, ale czy komputer nie pokazywał by błędu ?? jakby ta sonda była uszkodzona ??

choc nie wiem, bo u nie wystarczyło odpiac tps'a żeby błąd zniknął :mrgreen: pewnie z sonda będzie podobnie

3" - błotołaz

Patryk32 pisze:
nom dobra, ale czy komputer nie pokazywał by błędu ?? jakby ta sonda była uszkodzona ??

choc nie wiem, bo u nie wystarczyło odpiac tps'a żeby błąd zniknął :mrgreen: pewnie z sonda będzie podobnie

Komputery vitary są pod tym względem nieobliczalne :mrgreen:

3" - błotołaz

Słuchajcie. Mam zamiar podjechać do kolegi który mi zakładał gaz żeby spróbował mi gaz doprowadzić do użytku choćby z tego powodu że mi gazem czuć w kabinie. Moge wymienić sąde. Podejrzewam że nie była nigdy wymieniana chociaż mam zamiar się przyłożyć i spróbować ją pomierzyć. Kolejna rzecz którą moge zrobić to podmienić np komputer od identycznej Vitary od kumpla. Co proponujecie najpierw?

3" - błotołaz

kosib pisze:
Co proponujecie najpierw?

Najpierw odłącz wszystko związane z gazem i ogarnij auto na benzynie. Zobacz czy nie masz jakiejś magicznej zwężki albo czegoś podobnego w dolocie.
Potem sprawdź sondę.
Jeżeli komputer steruje wtryskiwaczem i auto jeździ, to go nie ruszaj na razie.

Najwięcej byś się dowiedział odczytując z komputera wartość 'long fuel trim'.
Jeżeli jest bardzo skorygowany na minus a mieszanka jest cały czas za bogata, to oznacza że silnik dostaje za mało powietrza do spalenia paliwa a komputer nie jest już w stanie tego wyregulować.

2" - starszy bagiennik

Jeszcze mała sugestia z mojej strony.
Sprawdz wydech.
Ja miałem taki przypadek ze brakowało mu mocy wogóle jakis słabawy był tak własnie do 3 tys potem jakos szedł ale bez rewelacji i na PB i na LPG a ze to sekwencja to jakos czytał to jako brak gazu i sie przełączał na benzyne ale tez był słaby.
No i myslałem najpierw ze to z dolotem cos nei tak.
Sie okazało ze sie kat rozsypał i zatkał wydech i po wywaleniu kata oczyszczeniu wszystkich wylotów z paprochów wspawalismy strumienice i normalnie Suzuka zaczeła latac i na PB i na LPG i w dodatku kapke mniej palic.

3" - błotołaz

Katalizatora nie mam a wydech drożny jest na pewno. W jaki sposób można odczytać te wartości z komputera?

2" - starszy bagiennik

tzn jesli pytasz o odczytanie tego co mi sie przytrafiło to nie z kompa a na kanale po przegazówce wydech rozchodzil sie na spręzynach co wnioskowalo zatkanie w ktoryms miejscu.

3" - błotołaz

kosib pisze:
Katalizatora nie mam a wydech drożny jest na pewno. W jaki sposób można odczytać te wartości z komputera?

Trzeba mieć interfejs i program do niego. No i jakiś PC z windowsem...
Albo coś takiego: http://www.skeletondevices.com/sdreader.html :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 614 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00