suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 6:54 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witram,
Niestety w mojej vitarce skrzynia odmówiła posłuszeństwa i zaczęła szaleć.
Po wdepnięciu gazu w podłogę zmienia biegi normalnie, przy delikatnej jeżdzie trzeba ją kręcić do 5tys. obrotów szarpnie i zmieni bieg. Operując gazem normalnie zmienia bieg. Spotkał się ktoś może z takim przypadkiem? Niestety nie znalazłem podobnego wątku na tym forum.Dodam że jeszcze jak ją coś napadnie to do przodu jedzie tylko na 1 biegu i za żadne skarby nie przerzuci na następny. Proszę o pomoc!

2" - starszy bagiennik

Olej filtr był wymieniany kiedyś?

------------------------------------
Suzuki Vitara 2.0 v6 95r
Lift +4' Radzikone, Body lift +2'
reszta w trakcie motania;)

0" - piaskownica

Filtr był wyczyszczony bo jest to metalowe sitko nie było tam żadnych opiłków ani nic czyściutkie wsystko było no i przy okazji był wymieniony olej ale tylko w misie. Nie wiem czy to ważne ale mam 3 automaty na podwórku a tylko w suzuki jest tak, że jak włączam bieg z P na np.D lub R to jest takie szarpnięcie.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Ja miałem podobne objawy z tym że u mnie ciągneła tylko przy delikatnym używaniu gazu, im cieplejszy olej tym gorzej, zmieniłem cała skrzynię i nie dochodziłem. Generalnie objaw szarpania przy przełączaniu biegów na postoju jest oznaką że skrzynia jest już w kiepskiej kondycji. Jak zamontowałem automat nie miałem o tym pojęcia i wiele kilometrów nie przejechał zanim się rozsypał. Teraz wsadziłem inną skrzynie i pracuje bardzo płynnie i bez żadnych szarpnięć, nie towarzyszy temu świst jak to miało miejsce w poprzedniej skrzyni. Moje doświadczenia ze skrzyniami automatycznymi było równe zeru, teraz wiem już więcej i łatwiej mi to ocenić. Szkoda tylko że kupiłem gówno i się niepotrzebnie narobiłem z wymianą. Wiem tyle że nie warto mieć zaufania do sprzedawców z forum.

0" - piaskownica

Dzięki kolego mockba. Czyli czeka mnie wyskrzyni lub sprzedaż auta z uszkodzoną skrzynią. Ehh.. a miało być tak pięknie...

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0V6
Model: Vitara Long
Rok prod.: 1997
przepraszam że w trące swoje zdanie ale to że z P przerzucisz na D lub R jest delikatne szarpnięcie nie znaczy że skrzynia jest walnięta ,to naturalne w automatach ,po prostu załączył się bieg i auto jest gotowe do jazdy,tak samo jak z N na D lub R, to że szarpie biegami mimo wymiany oleju to znak że elektrozawory się przycinają, nie wiem ile jest tych głównych nie zwróciłem uwagi jak u siebie filtr i olej wymieniałem ale chyba trzy,czasami pomaga wyczyszczenie i wymycie ów elektrozaworów,lub wymiana

0" - piaskownica

Dziękuję kolego siwy107 za podpowiedz:) Pytanie mam do Ciebie czy czyścić to jakimiś specyfikami bez rozbierania na początek czy misę olejową od skrzyni trzeba ściągnąć i jakoś je powykręcać i posprawdzać?? Dodam że dowiedziałem się, że auto dość długo stało nim je kupiłem. Czy to może być powodem tego, że się te elektrozawory zapchały??

0" - piaskownica

A czy kolega siwy107 wymieniał cały olej w skrzyni czy tylko ten z misy??
Jeśli robiłeś to sam i udało Ci się wymienić tego oleju więcej niż tylko z misy czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać tę operację??

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

aditasior pisze:
Dziękuję kolego siwy107 za podpowiedz:) Pytanie mam do Ciebie czy czyścić to jakimiś specyfikami bez rozbierania na początek czy misę olejową od skrzyni trzeba ściągnąć i jakoś je powykręcać i posprawdzać?? Dodam że dowiedziałem się, że auto dość długo stało nim je kupiłem. Czy to może być powodem tego, że się te elektrozawory zapchały??

niestety trzeba miskę zdjąć ,elektrozawór i miejsce jego zamontowania wystarczy spsikać takim preparatem co używa się do oczyszczenia tarczy hamulcowej z tłuszczu,poszukaj w necie ile mogą kosztować zregenerowane elektrozawory i czy wymiana skrzyni nie będzie tańsza niż te elektrozawory ale to jest czarny scenariusz

0" - piaskownica

Dzieki kolego siwy107,
A mogłbyś opisać dokładnie krok po kroku co trzeba zrobić by zdjac misę i jak pózniej wlewac olej?Szukając na forum znalazłem tylko takie5/10 a niestety profesjonalista nie jestem:(I nie chciałbym czegoś zepsuć.Zależy mi na tym ponieważ auto jest na prawde w bardzo dobrym stanie i chciałbym nim jeszcze trochę popływać w błotku:)

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

wiesz co na youtobie jest sporo filmików w tym temacie,nie koniecznie jest to vitara ale zasady są podobne ważne by miska olejowa skrzyni wyszła bez żadnych komplikacji, ma być dobry i niczym nie utrudniony dostemp, ja musiałem u siebie zdemontować pół wydechu od strony silnika

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00