suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 1:26 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik

Niestety do dziś problem jest

Nowe opony Nokian, nowy wał cały i kuźwa jest cały czas bicie

Szukając w wolnej chwili znalazłem takie wpisy na innym forum:

"witam
w mojej GV TD z 2001 takie wibracje odczuwane są przy około 120 km/h,
robiłem pomiary ustawień kół, wymieniałem stabilizatory i tym podobne, i ciągle to samo. Dodam, że nie wymieniłem krzyżaka w układzie kierowniczym, taki element w tej dolnej części układu, mechanik powiedział mi, że są tam luzy i to pewnie przez to te drgania"

"jezeli najwieksze nasilenie drgan jest przy 80km\h to IMO padl krzyzak przegubu wewnetrznego."

"Witam, podobno część GV po 2005/06 była wzywana do serwisów w celu wymiany jakiegoś "dinksa" redukującego drgania przedniej osi czy pod mocowaniem silnika. Nie znam szczegółów ale podobno niektóre fabrycznie nowe samochody mocno wibrowały przy prędkościach 80 lub 100km/h. Wymieniali jakiś element na bardziej solidny z dodatkowym gumowym elementem redukujacym drgania. Moja GV przenosi wyczuwalne wibracje przy przekraczaniu 80km/h i potem przy 100km, po przekroczeniu 105km/h wibracje i pogłos w kabinie zmniejszają się. W serwisie pokazywali mi dwa zdjęcia katalogowe tych części. Jedno miało element gumowy drugie nie. Montuje sie to od spodu na środku pomiedzy kołami przedniej osi. Kurcze wyleciała mi nazwa tej części z głowy."

Gdzie szukac dalszego tropu ?? Jest do dostania cały przegub wewnętrzny bo jak szukam to tylko po 2005 oraz co to za dynks ?????

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Przeguby homokinetyczne nie mają krzyżaków :)

W GV są z przodu zabieraki (nr 4). Może da się je zdjąć (srubki nr.6) i wtedy zrobić test z odłączonymi od kół półosiami przednimi. Nie wiem czy wał przedni jest odłączony w GV 2003 przy włączonym trybie 2H. To jest ręcznie przełączany reduktor jeszcze?

Wtedy będziesz miał odłączony przedni dyfer - jak objaw ustąpi to wiesz że problem jest z przodu. Półosie lub dyfer.

Miałem problem z dziwnymi odgłosami z przodu. Podejrzewany był wał, reduktor, dyfer a skończyło się na wymianie półosi na używane sprawne. Uszkodzenie przegubu wewnętrznego było niewykrywalne do momentu jego rozebrania po wymianie półosi.

Obrazek

2" - starszy bagiennik

Danthe u mnie jest jeszcze tak że przy skreconych kołach w lewo strzela coś jakby pół oś - Slaw i ja myślał że to łożysko ale może to łożysko lub pół oś

W następnym tygodniu jadę do Slawa

2" - starszy bagiennik

Tak tu jest ręczny reduktor jeździ na samym tyle

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 J20A VVT
Model: Grand Vitara II
Rok prod.: 2008
Reduktor jest załączany tak jak w Vitarze więc wał się nie kreci. Po zdjęciu zabieraków półosie się nie kręcą

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00