matizolkusza pisze:
Podpinam się pod temat. Mój Tracker także ma napęd tylko na tył i chcę go jak najszybciej przerobić. Znalazłem już części z 2000 roku z auta z przebiegiem ~50kkm i cały komplet do przekładki kosztuje 2500zł. Robocizna u tego samego Pana kosztuje 1000zł, przy czym gdybym wziął same części to daje upust 200zł. Czyli cała przeróbka mam mnie kosztować 3500zł. Inny mechanik w mojej okolicy ceni się tak samo.
W związku z przekładką mam parę pytań.
1.Czy trzeba zmieniać tylny most, bo ma inne przełożenia? Dwoje mechaników ma na ten temat różne zdanie.
2.Czy ceny są na normalnym poziomie?
3.Lepiej wziąć części z 90 roku za 2000zł, czy z 2000r. za 2500zł? Czytałem, że te starsze są wytrzymalsze.
4.Czy znacie jakiegoś dobrego mechanika w promieniu powiedzmy 100km, który podjął by się takiej przeróbki za mniejsze pieniądze (najlepiej gdyby także załatwił części)?
Ja do swojego trakera kupiłem graty od starej vitary. Zapłaciłem za wszystko co potrzebne i jeszcze kilka brakujących plastików 1500zł no ale to było prawie 3 lata temu. Wszystko zrobiłem sam. Skrzynie wymieniałem podobnie jak gacek555 bez kanału. Nie jest to nie możliwe ale drugi raz nie mam zamiaru tego robić w ten sposób bo się nieźle namordowałem. Jak kupowałem graty to sprawdziłem przełożenia w przednim moście i się okazało że były takie jak w moim tylnim. Wcześniej oczywiście sprawdziłem jakie są u mnie licząc ilość obrotów wału na ilość obrotów koła.
Jak nie masz kanału to rozejrzyj się po parkingach strzeżonych może jakiś znajdziesz. W mojej okolicy namierzyłem dwa takie i później już różne akcje typu lifty wymiany sprzęgła robiłem właśnie na takich kanałach na świeżym powietrzu. Było znacznie lepiej i przyjemniej niż w garażu. Trzeba tylko załatwić sobie odpowiednią pogodę.