suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 4:33 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 3 bieg.automat
2" - starszy bagiennik

mam silnik 1.6 8v i skrzynie automat z 3 biegami w krótkiej blaszance. czasem mam wrazenie że auto jedzie jakby na płsprzęgle zwlaszcza w czasie jazdy pod górę. czuje sie jakbym targał za sobą przyczepe. gdy mocniej depne to auto gwałtownie szarpie, ryczy jak wsciekłe i wcale lepiej nie jedzie :(
nie wspomne o spalaniu gdy jezdzilem na oponach 195/65/15 (wstyd się przyznawać) zjadała ok 14 l LPG teraz włozylem 195/15 i spala 17-18 na tylnym napędzie z rozłączonym przodem. myśle o lifcie i wiekszych kołach ale boje się ze nie zarobie na paliwo :(

jak można sprawdzić czy skrzynia jest w porządku?

jak powinno wyglądać spalanie podczas normalnej jazdy na jednym napędzie?

a może jak wymienie ten trysk od vw coś sie poprawi?

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

Objawy ewidentnie wskazuja na umierajaca skrzynie ,nie kombinuj z wtryskami ani innymi cudami tylko poszukaj speca od automatow ewentualnie "nowe" skrzyni ,btw kiedy robiles jakis olej w skrzyni ?? nie wiem jak dziala autom w vitce ale w mercu kiedys gosc ratowal mi skrzynie regulujac jakies tam podcisnienia.

Tytuł:
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

nie baw sie w naprawy tylko kup skrzynie na allegro sa po 700 zl a za naprawe to bedzie jakies 3 -4 tys zl

a jak kupisz porzadna skrzynie nie z polaka to dlugo ci bedzie jezdzic

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

krzych pisze:
mam silnik 1.6 8v i skrzynie automat z 3 biegami w krótkiej blaszance. czasem mam wrazenie że auto jedzie jakby na płsprzęgle zwlaszcza w czasie jazdy pod górę. czuje sie jakbym targał za sobą przyczepe. gdy mocniej depne to auto gwałtownie szarpie, ryczy jak wsciekłe i wcale lepiej nie jedzie :(
nie wspomne o spalaniu gdy jezdzilem na oponach 195/65/15 (wstyd się przyznawać) zjadała ok 14 l LPG teraz włozylem 195/15 i spala 17-18 na tylnym napędzie z rozłączonym przodem. myśle o lifcie i wiekszych kołach ale boje się ze nie zarobie na paliwo :(

A na zakrętach nie masz objawu jakby strzał ze sprzęgła? Jeżeli tak, to sprawdź poziom oleju w skrzyni. To, że po depnięciu auto ryczy, to nic dziwnego, robisz kick-down i skrzynia redukuje bieg. Spalanie masz ewidentnie za wysokie, mi na 30 calach przy spokojnej jeździe na trasie idzie ~13,5 l. LPG.
Zanim zaczniesz szukać skrzyni, wymień w niej olej, może tu leży przyczyna problemów.

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

faktycznie spróbuje z olejem może to coś zmieni tyle że mam problem z lokalizacją mechanika od automatu gdzieś na podkarpaciu

chodzi mi po głowie jeszcze jedno zdaje się że kiedyś gdzieś widziałem ze ktoś pisał jak można sprawdzić automat mianowicie coś w stylu:
zapiąć bieg depnąć na hamulec i rura po garach , związane to było z ilościa obrotów czy cuś :?: zrobiłem tak i u mnie nabiło 2 tyś.
zdarzało sie też ze stojąc na podjeździe ok40 stopni wciskałem gaz i auto zachowywało się tak jakby stało na hamulcu

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

krzych pisze:
faktycznie spróbuje z olejem może to coś zmieni tyle że mam problem z lokalizacją mechanika od automatu gdzieś na podkarpaciu

chodzi mi po głowie jeszcze jedno zdaje się że kiedyś gdzieś widziałem ze ktoś pisał jak można sprawdzić automat mianowicie coś w stylu:
zapiąć bieg depnąć na hamulec i rura po garach , związane to było z ilościa obrotów czy cuś :?: zrobiłem tak i u mnie nabiło 2 tyś.
zdarzało sie też ze stojąc na podjeździe ok40 stopni wciskałem gaz i auto zachowywało się tak jakby stało na hamulcu

Moim skromnym zdaniem skrzynia ewidentnie umiera

Tytuł:
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Oglądałem kiedyś program ... weelers dealers chyba .. gdzie ewidentnym powodem złej pracy skrzyni był stary olej ...
według nich praca skrzyni zmieniła się diametralnie po zmianie oleju i filtra(tam był jakiś filtr)

ResoR

Tytuł:
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

ResoR pisze:
Oglądałem kiedyś program ... weelers dealers chyba .. gdzie ewidentnym powodem złej pracy skrzyni był stary olej ...
według nich praca skrzyni zmieniła się diametralnie po zmianie oleju i filtra(tam był jakiś filtr)

Dlatego mówię zmienić najpierw olej, jak nie pomoże, to go spuścić, kupić nową skrzynię i zalać.
Akurat w Vitarze filtra się nie zmienia, to taka blaszka, którą trzeba wyczyścić.

Vitara 1.6 8V automat

Tytuł:
1" - młody upalacz

Witam Koledzy!
Dołączę się, bo mam głupi dylemat. Na miarce oleju w skrzyni jest kilka nacięć. Jaki powinien być poziom oleju? Poza tym słyszałem dwa rozbieżne zdania:
1. olej sprawdzać przy pracującym silniku
2. olej sprawdzać przy wyłączonym silniku.
Jak to jest naprawdę?

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

ja wypośrodkowałem poziom oleju mniej wiecej po srodku tych nacięc i narazie jest ok a poziom oleju sprawdzałem przy zgaszonym silniku (lecz nie wiem czy jest to prawidłowe)

Tytuł:
0" - piaskownica

Dzięki. Ja zrobiłem to samo... Ale poczekamy, może ktoś ma jakieś pewne informacje w tym temacie.
Pozdrawiam!

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

kolego mam prośbe czy mógłbys wpiąć bieg na pozycję D wcisnąc do oporu hamulec i tak samo gaz. zaobserwuj do ilu tysiący obrtów dobije wskazówka????
chodzi o to że chce sprawdzić czy moja skrzynia umiera czy nie
gdzies widziałem kiedyś ze ktoś o tym pisał ale nie moge tego odnależć

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

ja mam automat i olej się sprawdza na zapalonym silniku na biegu P a co do tych kresek to jedne oznaczają poziom oleju na ciepłej skrzyni a drugie na zimnej a co do starego oleju to zobacz jaki ma kolor powinien mieć jasno czerwony bo jak jest ciemny to znaczy ze był przegrzany to jest do wymiany co do filtra to jest i puka się go przy każdej wymianie , jak będziesz zmieniał olej to musisz odkręcić miskę olejową i tam powinien być taki malutki magnes zobacz czy niema na nim opiłków metalu bo jak są to zacznij szukać nowej skrzyni bo ta zaczyna umierać

Tytuł:
2" - starszy bagiennik

wymieniałem olej i na tym okrągłym magnesie było chyba z 0,5 cm drobniutkich opiłków :(

sie zastanawiam czy nie włożyć manuala ale nie wiem ile to kosztów i roboty

0" - piaskownica

Witam, chciałbym podłączyć się pod temat. Chcę zakupić vitarkę w automacie 3 biegowym ale planuję zmienić ją na manuala 5 biegowego, czy da się taką zamiankę zrobić i czy będzie dużo problemów ?

pozdrawiam

Piotrek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00