suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 6:13 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 193 94 95 96 97178 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Ramę oglądałem i wydaje się być ok. Mocowania budy do ramy też wyglądają na raczej zdrowe oprócz jednego pod nogami kierowcy ale naprawa tego raczej jakaś skomplikowana by nie była. Nurtuje mnie raczej ta skrzynia lub sprzęgło czy jeszcze coś innego.
Tak w ogóle to auto nie stoi w Piasecznie tylko w Tarczynie.
Oczywiście dziękóweczka za pomoc.

1" - młody upalacz

Panowie powiedzcie proszę z tych dwóch Vitar, która wydaje się sensowniejsza:

1. http://allegro.pl/suzuki-vitara-4x4-2-0 ... 11397.html
czy
2. http://otomoto.pl/suzuki-vitara-C30482174.html

?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Blacharsko to oba dziunksy, czerwona trochę gorsza, ale tylko troszkę dlatego bym najpierw ją obejrzał, nie bez znaczenia fakt, że właściciel raz już ją sprzedam, więc psychologicznie kasę przytulił, więc napewno bedzię bardziej skory do negocjacji....

Dalekosiężne Helki na kangurze
Lift 2 - Była

Jest Jeep Navy Club 92 lift 3,5 koło 31.

3" - błotołaz

Rok prod.: 1991
Zna ktoś tę vitare na nowotarskich blachach KNT43R3 wystawiona na nowym komisie real w Nowym Sączu :wink:

Body Lift 2.36"
Lift +10cm (4") Radzikone
obuwie 31/10,5/15

1" - młody upalacz

właściciel czerwonej zupelnie nie komunikatywny. Stanęło na tej granatowej i .. strzał w kolano.
Ładnie wróciła z Bielska na kołach, zrobiła jakieś 100 km po mieście i silnik dokonał żywota . . .
Żeby było śmieszniej dopóki jechał to jechał, a jak go zgasiłem to już nie odpalił.

Czarodzieje właśnie próbują dociec co mu się mogło stać. Po prostu się zablokował wał. Nie pokręcisz i koniec.
Wymiana rozrusznika - bez efektu,
Kręcenie kluczem za wał - bez efektu - zablokowany i koniec.

Pod pokrywą zaworów nic nie widać dziwnego. Pod osłoną rozrządu też wygląda względnie OK poza jednym luźnym łańcuszkiem.
Za to w misce olejowej.. kawałek łańcucha, jakaś sprężynka, trochę plastiku.. No typowo japońskie 'nicholeryniewiadomo!'.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: 1,6 8v
Model: Cabrio 1.6 JLX
Rok prod.: 1990
mozesz oddac auto
akta prawne poszy na pw

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Przemyslaw pisze:
Za to w misce olejowej.. kawałek łańcucha, jakaś sprężynka, trochę plastiku.. No typowo japońskie 'nicholeryniewiadomo!'.

Poszedł rozrząd...?

didiego pisze:
mozesz oddac auto
akta prawne poszy na pw

Będzie trudno, ale sprawa do wygrania.
Zrób tylko ekspertyzę.

1" - młody upalacz

Dziękuję za konkretne numery :-)
Aktualnie czekam na informację od mechanika co właściwie się stało. Bo po rozebraniu połowy przodu nadal nie ma wyraźnej przyczyny zblokowania silnika.
Gdy już uzyskam konkretną informację co się stało wyślę do sprzedającego (polecony za potwierdzeniem) propozycję porozumienia, polegającą na zwrocie połowy pieniędzy za samochód/pokryciu połowy kosztów naprawy. Oczywiście zaznaczając alternatywną drogę jaką jest postępowanie sądowe. Podeprę to paragrafami z KC i KK, szczególnie, że sprzedający jest mechanikiem samochodowym, więc stan pojazdu był mu znany i w takim przypadku jest to oszustwo (286KK) z konsekwencjami wyższymi niż finansowe.
Wtedy też zwrócę się do rzeczoznawcy.

Tylko, że jeśli to wystrzelony rozrząd to nic z tego nie będzie, gdyż sprzedający mówił, że nie ma pojęcia kiedy był robiony. Inna kwestia, że nic nie dzwoniło/stukało/tłukło się.

1" - młody upalacz

Z tym oszustwem nie rozpędzaj się. Skąd wiesz, że wiedział o wadzie silnika? Sam mówisz, że powiedział, że nie wie kiedy rozrząd był robiony.

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 HDI
Model: XL7
Rok prod.: 2006
I to jest problem właśnie, zwłaszcza jak w umowie znalazł się magiczny zapis że nabywcy znany jest stan techniczny pojazdu. Niemniej takie coś dałoby się pewnie podciągnąć pod wadę ukrytą.

Wiesz - chłop kupuje furę i tego samego dnia pada w niej silnik, sprzedawał mechanik. Ja wiem że są różnie przypadki, że nowy nabywca mógł cały dzień naku.wiać do odcinki itp itd, ale to wygląda na cięcie w bola po grubemu ;).

Tytuł:
1" - młody upalacz

Ja go rozumiem ale trzeba być ostrożny z oskarżeniami, bo może mieć większe problemy i koszty niż z silnikiem. Ogłoszenie wygasło ale jeżeli Przemo kupił ten samochód w komisie to nie ma problemu.

1" - młody upalacz

Niestety nie.. od osoby prywatnej.
Sprzedający w żaden sposób nie poczuwa się do wspólnego rozwiązania problemu, a telefon odebrał dopiero jak zadzwoniłem z innego numeru.

Dodatkowo, niestety, rozmawiałem z magikami, którzy demontują ten silnik dalej i wychodzi, że oprócz kawałków rozrządu w misie olejowej, "stoją" dwa tłoki. Cokolwiek to znaczy.

2" - starszy bagiennik

no to mało ciekawie. ponoć jest jednak coś takiego jak rękojmia i żaden zapis w umowie że kupujący się zapoznał ..itd. nie zwalnia z odpowiedzialności sprzedającego.

ja mam troszkę inny problem.
kolega (potencjalny fan suzuk) wynalazł takie cudo http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-2 ... 04249.html
prośba o wskazówkę, czy warto się umaić w taką przerośniętą vitarę. kolega ma 4 osobową familię i przebąkuje że może by i poza czarnym pojeździł. dziękuję za wsparcie

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Mój brat ma xl7 tylko że z motorem 2.7, powiem tak dla rodziny bardzo fajna opcja zdecydowanie większe auto i wygodniejsze, nie wiem czy ten diesel to nie za mały. W teren to raczej sie nie nadaje choć ma reduktor i jest na ramie.

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
@Czarny zapytaj Vaikera on ma xl7, tyle że w benzynie i wersja przed liftingiem. Ewentualnie na dużym forum użytkownik suzi4wd ma taką w dizlu. Ja tez zacząłem chorować na to auto, z tym ze pasowałby mi bardziej dizel...pytanie czy to HDI dobrze ciągnie ten karawan :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 193 94 95 96 97178 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00