suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 7:50 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1322 Następna
Autor Wiadomość
Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Moim zdaniem są lepsze niż najtańsze zamienniki gum, ale lubią się wycierać jak piachu dostaną. Czasami nawet zaskakująco szybko. Jak będą dobrze spasowane to łatwo je zamontujesz, niestety nieczęsto się zdarza, trzeba popytać o sprawdzonego producenta. Jeśli będą niekoniecznie odpowiednich rozmiarów to się namęczysz.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

danthe pisze:
Generic pisze:
Niczym sie nie różnią, jeśli już to producentem i ewentualnie jakością. Twardość ta sama. Pytanie czy potrzebujesz wszystkie wymieniać? Polibusze też mają swoje wady.

Nie mam potrzeby wymiany wszystkiego. Z gum w zawieszeniu mam do zrobienia tuleje przednich wahaczy i łączniki stabilizatora (sworznie z przodu tez w styczniu zmienione i na razie bez zastrzeżeń). Kiedy poleci reszta nie wiadomo a chciał bym mieć spokój. Nie da się ukryć, że jak by nie trzeba wydzierać tych wszystkich tulei z tyłu to będzie znacznie mniej roboty. Uważasz, że lepiej zrobić tylko ten przód i z resztą się nie kłopotać? Tylko czy mi ktoś sprzeda na sztuki to co potrzebuję...

macias320, uwierz, że chwilę nad tym myślałem. I zmieniałem zdanie już z 10 razy. Twoje argumenty przyszły mi do głowy i w zasadzie to chciał bym ten lift od Radzika. Wiem w czym to lepsze będzie. Ale realia są takie, że samochodem jeżdżę do pracy i góra co drugi weekend gdzieś po lekkim terenie śmignę. Czyli zwiększania możliwości terenowych mi nie trzeba. Lepsza praca tego zawieszenia i - co tu ukrywać - wygląd o tyle podniesionej Vitary mnie kusi. Tak samo nowe sprężyny i amory (przynajmniej tył). Ale tak jak pisałeś - za te części wyjdzie mi 500zł, za tamten zestaw 1600. Co gorsze aktualnie mam prawie niezjechane (bo nie nowe, kilka lat mają) KL78 w seryjnym rozmiarze. 10cm wyżej na oponach 195/80 to nie wypada. Dołożyć do tego 1100zł więcej kolejne 2tyś na opony to już nie tyle problem to absolutna niemożliwość.
A, że przydało by się centymetr wyżej raczej nie ma możliwości, że mi się ubzdura. Jak w to wejdą w przyszłości opony 235/70 a z tego co czytałem powinny to wystarczy mi centymetrów o-)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

No wiesz ja vitarą codzinnie do pracy zapierdzielam i jest ok. a teren to narawde nbardzo rzadko lifta głównie z myślą o zimie zakładałem bo nie zawsze u mnie odsnieżaja a duże górki do siebie mam po polnych.

Ale fakt przy tym lifcie na seryjnych oponach to wygląda niezbyt....... a kolejny 1000 dla mnie też by był samobujstwem..... :twisted:

Lift 4" Radzikone, Koła 225/75/15 kopia SAHARA, SNORKEL
http://www.fotosik.pl/u/macias320/album/1323439
e-mail: maciejh@vp.pl

http://www.ermail.pl/klik/UXNSa2oG

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Ma moze ktos rysunek lub jakis wzor dystansu amora przedniego do liftu 2", bo nie chcialbym odwr. Mocowania bo wiekszosc z Was odradza odwracac mocowania.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Co myślicie o tym zestawie http://allegro.pl/vitara-dystans-lift-o ... 49560.html

Co można myśleć? Zestaw jak zestaw. Jeśli nie potrzebujesz dystansów amorka przedniego z niwelacją tatry to spełni to swoją rolę. Coraz więcej ludzi robi kopię pomysłu Radzika, a Mockba ma robotę z pisaniem do nich, że niegrzecznie jest zarabiać na zrzynaniu.

Przepraszam za ogonki-piszę z telefonu...

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: 1,6 8v
Model: Cabrio 1.6 JLX
Rok prod.: 1990
cielaczek pisze:
Coraz więcej ludzi robi kopię pomysłu Radzika, a Mockba ma robotę z pisaniem do nich, że niegrzecznie jest zarabiać na zrzynaniu.

po cienkim stąpasz lodzie uważaj bo zaraz bana dostaniesz :mrgreen:
prawda jest taka ze wszystkie graty(pomysły) do liftów można znaleźć na zagranicznych stronach były tam wcześniej niż pojawiły się w pl

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Silnik: LPG16B
welmajster pisze:

ALLEGRO pisze:
...oferuje zestawy dystansów do podniesienia vitary...

Od kiedy to same dystanse podnoszą vitarę ? :wink:

cielaczek pisze:
... Coraz więcej ludzi robi kopię pomysłu Radzika...

Ja tu nie widzę żadnej kopii - przecież to całkiem inne produkty.

didiego pisze:
...
prawda jest taka ze wszystkie graty(pomysły) do liftów można znaleźć na zagranicznych stronach były tam wcześniej niż pojawiły się w pl

Jakoś do dzisiaj nie widzę na zagranicznych stronach pomysłu do liftu przodu na oryginalnych wahaczach bez efektu tatry czyli z dystansami amorów z regulacją tatry zamiast dłuższych wahaczy. Obniżenia mostu też nie widziałem większego niż 35mm.

Jak się mylę to proszę o linki do tych zagramanicznych stron.

PS.
Widzę, że nie możesz uwierzyć w to, że można opracować coś samemu a nie tylko kopiować :wink:

Zajrzyj na https://radzikone.pl - Zestawy i części do liftu, opony, wyciągarki i wiele innych !

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Czyli że te nie niwelują efektu tatry? Skoro większość forumowiczow jest zadowolonych z zestawu od radzia to i ja nie kombinuje. Niestety kupiłem już springi od felicia kombi i amory omega tył kombi. Do tego podkład pod sprężyny 2x 3,5 i 2x 4,5. Jak to skonfigurowac ze sobą bo muszę jeszcze od radzia kupić dystanse wał,amora przód i obniżenie mostu. Pomoże ktoś.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

cielaczek pisze:
Co można myśleć? Zestaw jak zestaw. Jeśli nie potrzebujesz dystansów amorka przedniego z niwelacją tatry to spełni to swoją rolę. Coraz więcej ludzi robi kopię pomysłu Radzika, a Mockba ma robotę z pisaniem do nich, że niegrzecznie jest zarabiać na zrzynaniu.

Przepraszam za ogonki-piszę z telefonu...

Ja sam osobiście wykorzystałem wiele rozwiązań które przedstawił na forum radzik, wisi mi to czy sam je wymyślił czy nie, bo zebrał to w jedną całość i dopracował aby ze sobą współgrało. Niestety dla większości wymyślenie czegoś więcej niż co zje na kolację jest już nie do przeskoczenia i dlatego krytyka. Dla mnie wierne skopiowanie to kompromitacja samego siebie, a jeżeli komuś coś polecam to jestem pewien na 200% że to sprawdzone graty, wiec informuje, informować będę o produktach radzika bo są przemyślane i dobrze wykonane. Tak naprawdę to nie ma o czym mówić bo i tak nie będzie to zrozumiałe dla niektórych.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

nie wiem gdzie zadać to pytanie, spróbuję tutaj. jutro montuję forumowy lift merc, omega i focus ale... przyjrzałem się dziś przedniemu zawieszeniu na kanale no i zauważyłem że prawy amortyzator od pasażera obciera mi o rant felgi tam gdzie znajdują się ciężarki do wyważania. miesiąc temu wyważyłem sobie idealnie koła a dziś patrzę że nie ma żadnego odważnika. patrząc od przodu wahacze siedzą jak siema, są wygięte aż w drugą stronę - myślicie że sprężyna tak mogła usiąść z jednej strony że obciera ? zbieżność jest idealnie zrobiona także odpada. kołą 235/75/15 - nie wiem tylko jakie ET felgi. proszę o wyrozumiałość i może jakieś podpowiedzi bo nie chciałbym jutro znaleźć się w czarnej dupie z tym liftem :)

Site Admin
Awatar użytkownika

A amortyzator jest sprawny i prosty?
Felga prosta?
pokaż zdjecia bo trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację
Jeśli tylko prawy to sugeruje niesymetryczność samochodu. Wiec albo masz różne felgi albo po wypadku vitara została niedokładnie "wyklepana".

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Wrzuć foto jak to wygląda i pokaż jaką masz felgę.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ciężko to pokazać nawet na zdjęciach ale wydaje mi się że na większej dziurze prawy przód jakoś dobija i słychać jak coś obciera w kabinie - może to właśnie amor o fele. vitare kupiłem uszkodzoną przodem ale na prawdę to było lekkie uderzenie nie naruszające podłużnic i fartuchów. nie wiem czy coś na tych zdjęciach widać - na pewno widać jak siedzi już przód
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Site Admin
Awatar użytkownika

Nie wiem czy zdjęcia tak przekłąmują, ale z tego co widac to jest sporo miejszca pomiedzy felga i amortyzarotem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1322 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00