suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 11:59 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Jeśli ktoś to ma w swojej vitarce dotyczy 1.6 8v to opiszę krok po kroku jak się tego pozbyć :D Głupiejące obroty ( do ok 4 tyś.) za wysokie wolne, falowanie, podnoszenie po włączeniu wentylatora wnętrza lub świateł i prawdopodobnie wszystkie opisane na forum przypadki. Potrzebne gadżety to : nożyk do tapet, środek do czyszczenia przepustnic, silikon DIRKO nie jakiś zwykły za 2,5zł. Zestaw do do docinania uszczelek ELRING (opcja środek MILITEC 1 K2 50ml redukujący tarcie) Klucze 10, 12, nasadowe i płaskie, wkrętaki krzyżakowy i płaski, klucz dynamometryczny opcja, kompresor.

1. Spuścić płyn chłodniczy, zdemontować termostat, poskładać do kupy :roll: bez termostatu. Zalać wodą i porządnie kilkakrotnie przepłukać układ z dodatkiem czegoś do tego służącym dostępnym w każdym sklepie moto. lub na stacji paliw. Nie zalewamy wody lub płynu po przepłukaniu.

2. Odkręcić rurę ssącą od góry dwie nakrętki 10, opaska na gumowym wężu dolotu powietrza i 4 śruby klucz 12.

3. Wiadomo - odpinamy linkę gazu, wężyki podciśnienia oraz wtyczki wtryskiwacza razem z zaworem ICS (taki na dwie śrubki, dwa kabelki z tego idą) i wtyczkę TPS (czarne coś trzy kabelki na osi przepustnicy UWAGA NIE ODKRĘCAMY TEGO OD KORPUSU) Wężyk powrotu paliwa z regulatora ciśnienia paliwa (opaska ślimakowa)

4.Odkręcić dwie śrubki wlotu paliwa do wtryskiwacza klucz 10. Sprawdź stan oringu, jeśli lipa wymień i posmaruj lekko smarem przed montażem, nie podwinie się.

5. Odkręcamy cztery śruby (długie szpilki) klucz nasadowy 12 od góry korpusu wtryskiwacza ** CZYNNOŚĆ BEZ PŁYNU W UKŁADZIE *** (inaczej się wyleje pewnie do kolektora ssącego na złość). Podnosimy ostrożnie korpus wtryskiwacza do góry, pod spodem znajduje się uszczelka "zdrewniała" zapewne i może popękać ale nic to :wink: Potrzebna będzie w całości do sklonowania nowej. Jeśli została przyklejona do kolektora ssącego to dobrze trzeba ją odkleić przy pomocy nożyka do tapet (to narzędzie będzie wręcz niezbędne).

6. Odkręcamy zawór obejściowy **ODPOWIEDZIALNY ZA "TERKOTANIE" PO WŁĄCZENIU ŚWIATEŁ LUB DMUCHAWY NA BIEGU JAŁOWYM** (dwie śrubki dwa kabelki) pod zaworem znajduje się gumowa uszczelka UWAGA może być nieco ciągliwa. Jeśli otworki 3 sztuki są nieregularne to należy nożykiem do tapet lub żyletką "LECIUTKO" je wyrównać tzn. udrożnić. Nowa uszczelka w serwisie kosztuje 65 zł. Przy pomocy cienkiego wkrętaka lub czegoś podobnego naciskamy lekko tłoczek w środkowym otworku zaworu. Powinien bez oporów dać się wcisnąć i samoczynnie powrócić. I tak jest zasyfiały więc potraktuj otworki środkiem do czyszczenia przepustnic (koniecznie takim, rozpuszcza nagary i gumę jej resztki wlazły w zaworek jak pryśniesz zobaczysz jak się pięknie wyczyści) Zaworek musi być czysty i bez zacięć poddawać się lekkiemu naciskowi i powracać. Do zaworka dla pewności odrobina MILITECU.

7.Teraz odkręcamy dwie śrubki od góry korpusu wtrysku wkrętak krzyżakowy. No i mamy dwie połówki i kolejną uszczelkę też do skopiowania. Uszczelki docinamy z zestawu ELRING dostępnego w każdym szanującym się sklepie motoryzacyjnym, materiał na uszczelki właściwy łatwo się poddaje nożykowi do tapet.
Sprawdzamy stan iglicy wtryskiwacza OSTROŻNIE !! Jeśli jest czysta to nie kombinujemy. Przepłukujemy otworki w korpusie środkiem do przepustnic i sprężonym powietrzem, odkładamy tą część z wtryskiwaczem na bok.

8. Dolna część korpusu ta z przepustnicą ma wbudowany zawór obejściowy ( normalnie opływa go płyn chłodniczy, nie teraz :shock:) Od spodu korpusu znajduje się maleńka śrubka, wykręcamy. Odkręcamy trzy śrubki krzyżakowe dekielka zaworu, jeśli uszczelka cała to zostawiamy. Kiedy widzimy syf to rozkręcamy. Wewnątrz znajduje się czarny stożek regulujący przepływ powietrza. Wokół niego jest okrągła blaszka odkręcamy przy pomocy wkrętaka. Wyciągamy blaszkę, iglicę zaworu i sprężynę. Wewnątrz widzimy coś w rodzaju termostatu. Traktujemy środkiem do przepustnic, powietrze, MILITEC i skręcamy. Jeśli nie zaznaczyliśmy ile wkręcić blaszkę to nic wystarczy zrównać ją z poziomem wylotu powietrza i tak by nie była widoczna maleńka śrubka blokująca którą odkręcaliśmy na początku. Wszystkie otworki środek do przepustnic i powietrze.

9. Teraz nowa uszczelka między połówki korpusu i na dwie śrubki skręcamy. Połówki skręcone, teraz montujemy zawór ICS, gumową uszczelkę wokół trzech otworków smarujemy bardzo delikatnie masą uszczelniającą DIRKO.

10. Przekładamy długie szpilki od góry korpusu i od spodu układamy nową uszczelkę tak aby śruby przeszły przez otwory w uszczelce (nie zawinie się przy montażu korpusu. Dokręcamy śruby momentem 33Nm.( tak wymyśliłem i jest ok.) Skręcamy wszystko do kupy zalewamy układ płynem, odpowietrzamy układ i cieszymy się idealnymi obrotami silnika. Dokręcamy potem śruby od góry "dociągamy".

Odnośnie falowania obrotów późniejszego trzasku (jakby przekaźnika) i ich wyrównania. Za to niezwykłe zjawisko odpowiedzialny jest elektrozawór brązowy, na pewno obluzowany (mocowany blaszką) Zdejmij na moment przewód podciśnienia z zaworu obroty natychmiast wzrosną. Falowanie to wynik nieszczelności zaworu. Dociska go blaszka przymocuj ją porządnie np. przy pomocy dużego wkrętaka tak żeby zawór nie miał luzu i będzie ok. Proste a cieszy :lol:

U mnie idealnie. Wszystkie wariacje z obrotami 22 letniej vitarki zakończone. Po uruchomieniu zimnego silnika obroty nie przekraczają 2 tyś. po chwili tj. ok.4min opadają do ok. 900 obr/min. :D :D :D

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ostatnio zmieniony pn mar 18, 2013 3:10 pm przez lofix, łącznie zmieniany 3 razy.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

ooo i teraz moge sie z tym pobawić :D
chociaż już uzyskałem troche lepsze efekty u siebie
na wolnych mi nie faluje już tak często :P
ale na wyższych jak trzymam równo to faluje
a nie wie kolega czy można dostać i gdzie oryginalne uszczelki do monowtrysku??(komplet naj lepiej)

silverstone MT-117 X-TREME 31/10,5/15

1" - młody upalacz

Wiem. W serwisie suzuki, ale nie opłaca się. Czekać trzeba dwa tygodnie co najmniej i drogo. Zestaw uszczelek ELRING jest świetny. Moje zdolności manualne są raczej mierne a uszczelki dorobiłem perfekcyjnie nożykiem do tapet. I jeszcze jedno jeśli kogoś napadnie by skorzystać z mojej metody to pamiętajcie o odkręceniu korka wlewu paliwa nie będzie się wylewać po zdjęciu zasilania z wtrysku i powrotu.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Wygląda ciekawie, czy ktoś już próbował tego sposobu?Może ktoś z woj. śląskiego będzie próbował to chętnie podrzucę swoją Suzi ;-)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Potrzebuje zrobić podobną operacje u siebie tylko nie mogę nigdzie znaleźć uszczelek pod przepustnicę. Rozumiem, że ta pod wtrysk to tylko w ASO? Robił ktoś podobny zabieg? Czego użyć w obliczu deficytu, nawet, tych do samodzielnego przycięcia?

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Z wszechobecnego klingierytu? Lub grubszej tektury? Do tego cienko silikonem RTV i ...le'voila, uszczeleczka jak w mordę strzelił.
Aha, małe otwory robimy przy pomocy kulki od łożyska i nakrętki o nieco mniejszej średnicy. Inne kształty żyletką lub nożykiem do tapet.
Nauczysz się.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

a ten taki paseczek trzeba robić też??
ten obok dużej dziury na przepustnice

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Slyszalem o patencie z tekturką, ale balem sie, ze tekturka moze zostac rozpuszczona przez benzyne. A na uszczelke pod wtrysk jest jakis sposob?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

właśnie NuVo napisał
http://allegro.pl/plyta-na-uszczelki-af ... 07419.html

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Już wszistko jasne. Do kilngierytu też stosować silikon, czy się obejdzie?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

można dać tylko bardzo mało
tylko nie zaklej żadnego kanalika

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

To sobie odpuszczę silikonowanie. Sam klingeryt powinien dać radę.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Panowie znawcy takie pytanko wyczyściłem zawór obejściowy z uszczelką tłoczek mimo minimalnego skoku wracał do pierwotnej pozycji a mimo to dalej mi pierdzi/tyrkocze przez komin:( może jakieś sugestie? problemów z obrotami bark.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

tutaj są też takie uszczelki http://suzuki-czesci.pl/pl/p/Uszczelka- ... ai-1.3/601 ;) ja kupiłem i u mnie problem z obrotami zniknął. przedtem zaciągało mi lewe powietrze.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Po dwudniowych bojAch z zaworem obejściowym, odłączyłem to ustrojstwo i terkotanie ustało, dodatkowo podkręciłem minimalnie obroty i jest git:) po uruchomieniu świateł czy dmuchawy obroty nie spadają.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00