suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt cze 20, 2025 4:47 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 2032 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
hiper4x4 pisze:
podziękował....

czy spingi Samary mam kupić czy Felicji...

jak tak to jakie (tył, przód)...może jakiś namiar w necie...

z góry dziękuje

Allegro, po 25 zeta , FELICJA, samara jest zbyt szeroka i drze o gniazdo, nieladnie sie uklada, felicja ciasno wchodzi w dolne gniazdo i nie obija sie o gorne, chodzi o felicje tylna, NIE kombi tylko zwykla

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

kupiłem kombi...zobaczymy ;)

Moderator
Awatar użytkownika

hiper4x4 pisze:
kupiłem kombi...zobaczymy ;)

Pochwal się co wyjdzie :!: Ja potrzebuje dłuuuuuuuuugich do mojego zawiasu.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

od poniedziałku zaczynam...przekładka ramy...+ nowe zawieszenie...
pochwalę się...jak coś mi wyjdzie ;) hehe

czy śruba M10x40 gwint 1,25 będzie dobra do dystansu...?

oryginalna ma M10x30...a dystans ma 10mm...więc chyba powinno być okej ;)

2" - starszy bagiennik

Ja już jestem po podniesieniu suczki :D (opis zapodam później) i w związku z tym mam pytanie do osób którzy maja powyższy lift.
Czy często wam się zdarza wymieniać półośki lub przeguby?

Bo mam kilku negatów którzy twierdzą że będę wymieniał półośki po każdym upalaniu.

Vitara 1,6 8v - paździerz edyszyn :D
Sprzedana

Moderator
Awatar użytkownika

Naczkins pisze:
Ja już jestem po podniesieniu suczki :D (opis zapodam później) i w związku z tym mam pytanie do osób którzy maja powyższy lift.

Bo mam kilku negatów którzy twierdzą że będę wymieniał półośki po każdym upalaniu.

Jeśli nie przesadziłeś z dystansem pod przedni amor i nie będziesz katował na mocno skręconych kołach i nie wrzucisz kół simex 31" to nie będzie tak źle.

2" - starszy bagiennik

Masmo pisze:
Naczkins pisze:

Jeśli nie przesadziłeś z dystansem pod przedni amor i nie będziesz katował na mocno skręconych kołach i nie wrzucisz kół simex 31" to nie będzie tak źle.

Dystansu pod amora nie dawałem, odwróciłem tylko mocowanie oraz wstawiłem suplexy podcięte o 2 zwoje. Opony perschini 225/70/15

Sprzedana

2" - starszy bagiennik

Już po lifcie.
Przód:
Odwrócone mocowanie amora (amortyzator na razie został ten sam) + sprężyny wzmacniane suplexy podcięte o dwa zwoje od strony nie płaskiej
(wzmacniane bo zmieniałem zderzak na taki z blachy 6, wyciągarka leży w szafie i czeka na przykręcenie)
Tył:
Amortyzator od poloneza monroe s1106 + sprężyny od felicji (nie kombi) + odbijacze od malucha :)

Podkładka pod sierżanta 12mm w wolnej chwili dołożę jeszcze 6.
Dystans na wał jeszcze w przygotowaniu.

Zachowanie w terenie, rewelacja. Nie myślałem że ten lift tak bardzo wpłynie na dzielność samochodu w terenie.
Jednak jest kilka niepokojących spraw:
- kiedy skaczę po zderzaku z przedniego zawieszenia wydobywa się dziwne piszczenie (prawdopodobnie sprężyna ociera o mocowanie odbijacza)
- przy maksymalnym skręcie kół coś hałasuje chyba w przegubach :)
- przy szybkiej jeździe po dziurach mam wrażenie że amortyzator odbija do końca. (zobaczymy czy nadal będzie odbijał jak przykręcę winde.
- przednie koła stoją w pozycji \ / zdaje się że ma to wpływ na nie równe zdzieranie opon hamowanie itd (mam nadzieje że trochę zniweluje to wyciągarka)

Na razie tyle...

Sprzedana

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

...a moje autko się buduje ;)

poniżej trochę fotek.
Rama przed:
http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/ ... 281%29.jpg
i po:

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/ ... cie025.jpg

parę fotek zawieszenia przedniego:
http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/ ... cie026.jpg
http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/ ... cie027.jpg

i tylniego + sierżant
http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/ ... cie021.jpg

podkładka na wał (prawidłowa fi 45mm) wytoczona.

z tyłu ładnie siedzą springi od fabi kombi (nie podcinałem; wys. springa 42 cm) a przód merc podcięty 1,5 zwoja - brzydko leżą ale nie ma budy i silnika....zobaczymy dalej co będzie się działo...obciąć zawsze można ;)

Moderator
Awatar użytkownika

dzisaj wreszcie wymienilem samare na felicje z tylu, auto nizej jakies 4 cm ( mowa o sprezynach niepodcinanych) wyrownal si eprzod z tylem ( u mnei na przodzie orginalne springi + podkladki z twardej gumy 4 cm) autko miekcejsze, lepiej sie to zachowuje teraz na wybojach na asfalcie, tyle ze obawiam sie o dobicia, niby sa balwanki maluchowskie ale jak zapakuje 4 rowery na haka + 3 pasazerow + napoje to moz ebyc kupa ;] , siostra jak wsiadla to po 5 sekundach zauwazyla ze auto nizsze , niby w spoczynku felicja jest o 2 cm wyzsza od samarowskiej ale po zalozeniu do auta siada bardziej, drut neistety cienszy, ale uklada sie w gniezdzie o wieeeele ladniej, juz nie drze o kielicha, teraz trzeba sprawdzic jak to to sie na wyjebach sprawuje ; ]

Moderator
Awatar użytkownika

Naczkins pisze:

- kiedy skaczę po zderzaku z przedniego zawieszenia wydobywa się dziwne piszczenie (prawdopodobnie sprężyna ociera o mocowanie odbijacza)

dokladnie, sprawdz czy delikatne odsuniecie lub przysuniecie sprezyny w gornej czesci do lub od ramy nie poprawi sytuacji, mozesz tez nasunac na gorna czesc sprezyny troche weza ogrodowego to ja wycentruje , mam nadzieje ze nei pozbyles sie orginalnej gumy znad sprezyny
Naczkins pisze:
- przy maksymalnym skręcie kół coś hałasuje chyba w przegubach :)

zacznij od ogranicznika skretu, moze opona drze o rame
Naczkins pisze:
- przy szybkiej jeździe po dziurach mam wrażenie że amortyzator odbija do końca. (zobaczymy czy nadal będzie odbijał jak przykręcę winde.

bez windy si eustabilizuje, sprezyny nowe troszeczke sioada i sie lepiej poukladaja
Naczkins pisze:
- przednie koła stoją w pozycji \ / zdaje się że ma to wpływ na nie równe zdzieranie opon hamowanie itd (mam nadzieje że trochę zniweluje to wyciągarka)
pilnik w reke i 2 klucze, odkrecic amortyzator od zwrotnicy, pilowac gorne otworki w amorku w strone "DO SILNIKA" do momentu az krawedz zwrotnicy dotknie cylindra amortyzatora ( teraz masz tam 5 mm szpare) i kola sie bardzo ladnie wyprostuja

2" - starszy bagiennik

[/quote]
dokladnie, sprawdz czy delikatne odsuniecie lub przysuniecie sprezyny w gornej czesci do lub od ramy nie poprawi sytuacji, mozesz tez nasunac na gorna czesc sprezyny troche weza ogrodowego to ja wycentruje , mam nadzieje ze nei pozbyles sie orginalnej gumy znad sprezyny

Nie było żadnej gumy nad sprężyną. Może pokombinuje z wężem.
Delikatne odsunięcie znaczy się np brechą?

- przy maksymalnym skręcie kół coś hałasuje chyba w przegubach :)[/quote]
zacznij od ogranicznika skretu, moze opona drze o rame
Naczkins pisze:

bez windy si eustabilizuje, sprezyny nowe troszeczke sioada i sie lepiej poukladaja
Naczkins pisze:
pilnik w reke i 2 klucze, odkrecic amortyzator od zwrotnicy, pilowac gorne otworki w amorku w strone "DO SILNIKA" do momentu az krawedz zwrotnicy dotknie cylindra amortyzatora ( teraz masz tam 5 mm szpare) i kola sie bardzo ladnie wyprostuja

A czy muszę do tego zaciągać amory i sprężyny? czy wystarczy że odkręcę koło i te śruby?
Słyszałem że po rozwierceniu tych dziur koło odchodzi dalej od samochodu i w związku z tym mogą się skończyć półośki. wiadomo coś w tym temacie?

Sprzedana

2" - starszy bagiennik

Dzięki za wskazówki

Sprzedana

Moderator
Awatar użytkownika

no breszka, a guma jest fabryczna, moze ktos cos juz motal u ciebie i ja wyieprzyl, ona jest takim zmyslnym lejkiem ze wchodzi jakby w wewnetrzna czesc sprezyny i ja odsowa troche od tego walca do ktorego jest przykrecony odbojnik,

co do amora - ja podnioslem auto za przedni wahacz , odkrecilem kolo i amora od zwrotnicy, gorne mocowanie amora do kielicha zostalo , auto wisialo na wahaczu wiec sprezyna tez siedziala na miejscu, pewnie latwiej by bylo odkrecic caly amor i wtedy przewiercic w strone cylindra, ale na auice mozesz sobie co chwile sprawdzic czy dobrze podpilowales ; ], po zrobieniu czegos takiego kolo sie prostuje ale jest blizej auta a nie dalej, wiec jakby zmniejsza ci sie rozstaw , ale to jest glownie efektem juz samego podnoszenia, oczywiste ze jak wyprostuje sie kolo to zwiekszy sie kat na przegubie, moze to miec wplywa, u mnie tak jest od ponad roku i nic sie nie dzieje zlego, tyle ze ja vitara turystycznie a nie jak harpagan ; ]

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

...a autko cały czas się buduje ;)

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 2032 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00