suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 10:21 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Wierzba pisze:
Tył mojej VITARY strasznie siada na dziurach i tylne opony trą o nadkola......

A jakie opony i felgi masz? Może po prostu masz zbyt mocno odsadzone felgi i się nie mieszczą w nadkola. :roll:

1" - młody upalacz

No to się narobiło - z planów wymiany samych tylnych sprężyn lub zamontowania podkładek gumowych pod sprężyny urodziło się całe zawieszenie OME :mrgreen: które zagości pod vitarką lada dzień - jak tylko kurier dotrze z Gdańska

ps. żona to mi chyba zakaże korzystać z forum bo coś drogo to kosztuje - 3 dni na forum i parę tysiaków z domowego budżetu poszło ;)

Masmo pisze:
A jakie opony i felgi masz? Może po prostu masz zbyt mocno odsadzone felgi i się nie mieszczą w nadkola

A felgi to swoją drogą mają nie za wielkie ET (chyba ET=3 - fabryczne alusy) i trochę poza autko wystają - ale na nowym zawieszeniu nie powinno to mieć już znaczenie

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Wierzba pisze:
No to się narobiło - z planów wymiany samych tylnych sprężyn lub zamontowania podkładek gumowych pod sprężyny urodziło się całe zawieszenie OME :mrgreen: które zagości pod vitarką lada dzień - jak tylko kurier dotrze z Gdańska

A felgi to swoją drogą mają nie za wielkie ET (chyba ET=3 - fabryczne alusy) i trochę poza autko wystają - ale na nowym zawieszeniu nie powinno to mieć już znaczenie

No i bardzo dobry wybór :wink:

Przy tym ET spokojnie 235/75R15 możesz założyć i nie będzie obcierać ;)

Pozdr

Vitara 3D '91 by OME 2" + LSD + 30" + Escape 10000 lbs + Safari Snorkel

1" - młody upalacz

Przemas601 pisze:
koziol ma racje,każde założenie dłuższej sprężyny wiąże się z montażem dłuższego amortyzatora,inaczej go uszkodzisz,a nawet rozerwiesz. Od poloneza są dłuższe i tanie,około 60zl za szt.

Trochę z kolegą Kozioł jesteście w mylnym błędzie :wink:

Sprężyna OME nie jest dłuższa od seryjnej, ma taką samą ilość zwojów i długość co seryjna nie mniej jednak zapewnia lift plus 35 mm.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

No wlasnie dlatego ja zastosowalem "stary zestaw OME". Nie wiem czy to prawda ale kumpel ktory mi OME zalatwial mowil ze kiedys nie dawali sprezyn tylko dystanse do orginalnych sprezyn. On je skopiowal. I ja zakupilem tylko komplet amorow OME a na sprezyny zalozylem dystanse...lift wyszedl wiekszy niz 3,5 cm. Mi wyszlo 6 cm. I koszty znacznie nizsze.

Site Admin

a dziekujemy za nauke ale chyba o innego producenta chodziło
ale jak masz takie dane ile samochód sie podnosi itp to bym prosił oczywiscie nie dla siebie ale dla wszystkich bo narobiło sie nam tych liftów a mało o nich wiemy :wink:

1" - młody upalacz

Podkładki dystansowe OME nie zakłada się w celu uzyskania niskobudżetowego liftu.Podkładki maja grubości 5mm, 10mm Montuje się celem zniwelowania nie równo obciążonych czy nierówno zużywających się sprężyn. Podkładki nie są produkowane do każdego samochodu. W aktualnym katalogu OME podkładki do Suzki Vitara nie są dostępne.i z tego co wiem nigdy nie były. Moim zdaniem teoria kolego w całości moja się z prawdą.

Jesli chodzi o lift na sprężynach OME to podawany lift przez producenta jest teoretyczny i odnosi się parametrów nowego, seryjnego zawieszenia. W praktyce zawsze lift wychodzi wyższy ponieważ stare sprężyny są już zużyte ( klapnięte )

1" - młody upalacz

slaw pisze:
a dziekujemy za nauke ale chyba o innego producenta chodziło
ale jak masz takie dane ile samochód sie podnosi itp to bym prosił oczywiscie nie dla siebie ale dla wszystkich bo narobiło sie nam tych liftów a mało o nich wiemy :wink:

Sory czytałem cały wątek - wiem że od TM się zaczęło a OME skończyło nie mniej jednak czy to będzie sprężyna TJM XGS Suspension 4WD czy Dobinsons Spring & Suspension czy rzeczony TM to przy liftach 1 do 2 cali sprężyny maja identyczną ilość zwojów i wysokość w porównaniu do seryjnych. Sprężyny do liftów powyżej 2 cali do aut typu HDJ 80 Jeep Wrangler różnią się mocno od seryjnych.

Old Man Emu

Suzuki Vitara V6 1998 / 2005

Przednie sprężyny do 35kg dodatkowego obciążania statycznego typ: OME950. Lift 25mm 30mm
Przednie sprężyny od 35kg do 75kg dodatkowego obciążania statycznego typ: OME959. Lift 25mm 30mm
Sugerowany amortyzator przedni do w/w sprężyn to OME103S

Sprężyny tylne.Producent podaje jedynie: Light Load typ OME954 oraz Medium Load typ OME955. Lift plus 30mm w obydwu przypadkach.
Sugerowany amortyzator tylny do w/w sprężyn to OME105

Suzuki Vitara motory 4 cylindrowe 1998 / 2005

Przednie sprężyny do 35kg dodatkowego obciążania statycznego typ: OME960. Lift 30mm
Przednie sprężyny od 35kg do 75kg dodatkowego obciążania statycznego typ: OME953. Lift 30mm
Sugerowany amortyzator przedni do w/w sprężyn to OME103S

Sprężyny tylne.Producent podaje jedynie: Light Load typ OME954 oraz Medium Load typ OME955. Lift plus 30mm w obydwu przypadkach.
Sugerowany amortyzator tylny do w/w sprężyn to OME105

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

eskapada pisze:
Podkładki dystansowe OME nie zakłada się w celu uzyskania niskobudżetowego liftu.Podkładki maja grubości 5mm, 10mm Montuje się celem zniwelowania nie równo obciążonych czy nierówno zużywających się sprężyn. Podkładki nie są produkowane do każdego samochodu. W aktualnym katalogu OME podkładki do Suzki Vitara nie są dostępne.i z tego co wiem nigdy nie były.

Byc moze ze gosc ktory mi to sprzedawal wprowadzil mnie w blad. On w kazdym badz razie twierdzi ze kiedys OME produkowalo takie dystanse. Nie maja one grubosci 5mm czy 10mm, maja one ponad 5 cm ( nie pamietam teraz dokladnie) musial bym pomierzyc na aucie...Inne sa z prozdu i inne z tylu...tu jakas fotka na ktorej widac tylni dystans
Obrazek

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Bartek ,jesteś pewien, że sprężyny w OME mają taką samą ilość zwojów ? Po mojemu to w moim komplecie miały o jeden zwój więcej (z tego co pamiętam to chyba 11) a długość trudno porównać bo stare siadły ale pewnie maja podobną - takie info przekazał mi mój mechanik ;)

Pozdr

1" - młody upalacz

unix a jakie oznaczenia mają twoje sprężyny i amortyzatory OME?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

OME 953 przód
OME 955 tył

i amorki odpowiednio

OME N103S
OME N105

Pozdr ;)

1" - młody upalacz

A mi przyszły sprężyny:

OME 951 przód
OME 952 tył

amortyzatory OME N103S przód
oznaczenia tylnego nie pamiętam - jutro sprawdzę bo nie mam ich w domu

jak podaleś mi oznaczenia twojego zawieszenia to trochę się zdziwiłem że nie mam tego samego zestawu co ty i zacząłem szukać po necie i trafiłem do takiego dokumentu:
http://www.rocky-road.com/sidekick.pdf (na końcu pierwszej strony)

i z niego wynika że sprężyny
OME 953 przód
OME 955 tył
są do wersji LONG "Sidekick & Geo Tracker LWB 4-Cylinder Models 1988-96 only"

a

OME 951 przód
OME 952 tył
są do wersji KRÓTKIEJ "Sidekick & Geo Tracker SWB Models 1988-96 only"

unix -a ty masz którą wersję vitary?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Ja mam krótką blaszankę. Dziś otrzymałem info z katalogu OME i :

Sprężyna OME 950 (+35 kg) na przód plus amor N103S
Sprężyna OME 953 (+75 kg) na przód plus amor N103S
Sprężyna tył :
OME 954 - light
OME 955 - medium
plus amor N105

czyli tak jak pisał wcześniej Eskapada ;)

Pozdr

1" - młody upalacz

Trochę mnie to zirytowało że dostałem jakieś inne sprężyny i amortyzatory. Wiec zacząłem ryć neta by znaleźć katalog OME i sprawdzić to dokładnie na własne oczy i udało mi się

http://www.geo4wd.com/archivos/cat_OME_2005.pdf

Strona 45 - VITARA SWB (krótka) MODELS

i dokładnie te sprężyny i amortyzatory mi przesłali

unix więc z tego wynika że ty masz osprzęt z wersji LONG
(str 44 w katalogu - VITARA LWB WAGON MODELS)

a Eskapada pisał o nowszych vitarkach od 1998 rocznika

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00