suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 7:23 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
Art_zgl pisze:
....Druga sprawa co jakiś czas(2 razy do roku)podłączyć pod prostownik i go naładować,sprawdzić stan elektrolitu i jego gętość chyba że bezobsługowy to czynności te odpadają....

Nie widzę sensu....
Albo:
1. Masz sprawny alternator i twoje auto co najmniej 0,5h dziennie jeździ tak żeby akumulator zdążył się naładować. I wtedy nie ma sensu (wręcz to szkodliwe) doładowywać prostownikiem.
2. Alternator daje za słabe napięcie (powinno być około 14V, pod obciążeniem min 13,6V) i/albo jeździsz tylko do kiosku 2 km i to nie codziennie i na dodatek auto stoi pod alarmem to wtedy musisz dołądowywać regularnie (ja przyjąłem co 2 tygodnie) a nie 2 razy w roku (bo i tak w między czasie się zasiarczy).
Żeby wiedzieć w której jesteś grupie warto zbadać gęstość, jeśli 1,25 i powyżej to w pierwszej jeśli niżej to w drugiej :mrgreen: .

Ad1. Autko nie jeździ codziennie z racji tego że jest drugie do jazdy po czarnym
Ad2. Jak dobrze pamiętam, napięcie alternatora bez obciążenia 14,4V, z obciążeniem 13,9V
Postepuje tak już pare lat i nie miałem zastrzezeń do wytrzymałości aku w moich autach(wytrzymywały koło 6 lat)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Co sądzicie o bateriach słonecznych sprzedawanych na allegro po ok 70-100parę zeta, które podłączone do gniazda zapalniczki i pozostawione za szybą mają niby doładowywać aku ?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

:mrgreen:

Site Admin

prad tu cudów nie ma doładuje ale to mikro prad jest ale fakt ze w zime najmniejsze ładowanie podnosi temp aku i jego sprawnosc jest naprawde sporo lepsza

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Kiedyś zastanawiałem się czy kupić... tylko wizja pozostawionego czegoś za szybą na ulicy trochę mnie przeraża :|

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

ja naprawde nie wiem co sie smiejecie? Jakośc (nie robione przez chinskie raczki malych dzieci), powierzchnia, odpowiedni kąt (40-45o jak sie nie myle - geografia sie kłania) i dadzą rade. Przyklad - chociazby solARDACHY mb, bmw, OOOO :P - chociaz sluza do czego innego

Daj jakiegos linka, zobaczymy co to to jest warte. Cena dosc dziwna bo z tego co pamietam koszt detaliczny 1m2 baterii slonecznych (tego nowego typu) to ok 4000pln (nie myslic z solarami - budowlanka), hurtowy to pewnie jakies -30, 40% taniej

Pies pogrzebany moze byc ze wzgledu na odbijanie/pochłanianie promini slonecznych przez szybe

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Ludzie.. a słyszeliście o wkładzie do zapalniczki, który działa jako filtr prądu i zwiększa moc auta i zmniejsza spalanie? :mrgreen: Zamiast wywalić 70zł na czary mary (70zł za baterie słoneczna?!) wolałbym dolozyc to do nowego dobrego aku albo zadbać o stan alternatora.
No ale mozna i baterie słoneczne montowac w 20 letnim sztruclu :mrgreen:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

hehehe, można też wiatrak zamontować z prądnicą :mrgreen: przyczepić na dachu ... a jak się będzie jeździć, to normalnie perpetum mobile :mrgreen:
a tak na serio, to Murzyn ma racje co do ceny ... za 70zł to może 0.05m2 tego ogniwa będzie ... w sam raz by doładować telefon komórkowy w parę godzin ... a gdzie wykonanie, marketing (pewnie mocno rozwinięty :mrgreen:). Taka (o takiej pow.) bateria słoneczna powinna kosztować ponad 1000 zł minimum, cena 3000 tys. w ogóle by mnie nie zdziwiła.

Natomiast 70zł można zainwestować w: papier ścierny, wazelinę techniczną, wodę destylowaną, ew. części do alternatora. Rozkręcić połączenia, wyczyścić, złożyć. Zrobić przegląd aku, ew. dolać wody destylowanej. Naładować. Zrobić przegląd alternartora, wyczyścić, zmienić co trzeba. Sprawdzić, czy prąd nam nie ucieka. I jeszcze zostanie na kilka browarków 8)

Poza tym kto widział gniazdo zapalniczki (niemotane) działające bez kluczyka? ;) czy o tym nie wspominają ... ? Pewnie największy efekt jaki to daje, to efekt placcebo :mrgreen: sam pomysł nie jest zły, jest wręcz b. fajny ... ale nie ta cena ;)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

http://allegro.pl/item896486587_bateria ... a_12v.html

http://allegro.pl/item889390198_neodymo ... od_ss.html

http://allegro.pl/item894509077_stop_ko ... mocja.html

i zima nam nie straszna.
Akumulator nie padnie, sól nie zeżre auta a spalanie nie wzrośnie :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: ha ha ha ha

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

miałem na myśli coś takiego

http://allegro.pl/item896252188_baterie_sloneczne_jak_akumulator_i_prostownik.html

dobrego aku nie zastąpi , ani prostownika, ale można wykorzystać do innych celów choćby na działce.

Baterie słoneczne wcale nie są takie drogie jeśli kupujemy same ogniwa, które samemu można polutować z innymi ogniwami lub nawet pociąć je na mniejsze kawałki zwykłym diamentem do cięcia szkła :P

a tu np. pojedyncze ogniwo

http://allegro.pl/item894221798_ogniwa_monokrystaliczne_baterie_sloneczne.html

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Witam
Chciałbym odnowić temat...
Moja vitara po całym dniu w pracy na parkingu mimo że kręciła tak 3 x 30s może coś dłużej.....nie miała chęci zapalić.....ale dodam że dojechałem i zostawiłem na LPG.....to chyba błąd... :?
Ale już wtedy na LPG ani na benzynie nie chciał.......po podłączeniu pod prostownik jakoś na benzynie zachwycił ale chodził bardzo i nie równo a gdybym dodał gazu to zaraz padł...... po rozgrzaniu przełączyłem na gaz i wszystko ok...

Dziś 1 km przed biurem przełączyłem na benzynę i zostawiłem na benzynie ale byłem teraz po czterech godzinach i ciężko ale zapalił..... chwytał strzelił z filtra i padł i tak 5 razy a potem zapalił szarpał dziwne odgłosy wydawał ale utrzymał akcje serca i chodzi......

I tak się zastanawiam jak pozbyć się tego problemu bo widzę że na LPG nie ma szans zimą a szkoda bo ogólnie to na gazie to zawsze lepiej palił i jeździł. I ta myślę że może nowe lepsze aku by miał większego kopa przy odpalaniu na bęzynie to może by łatwiej zaskoczy,...... bo nie bardzo mogę chodzić go co 3 godziny odpalać......

Co myślicie?

Lift 4" Radzikone, Koła 225/75/15 kopia SAHARA, SNORKEL
http://www.fotosik.pl/u/macias320/album/1323439
e-mail: maciejh@vp.pl

http://www.ermail.pl/klik/UXNSa2oG

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Kopułka sucha? Świece nowe? Aparat zapłonowy? Filtr paliwa i LPG wymieniany?

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 J20A VVT
Model: Grand Vitara II
Rok prod.: 2008
I przewody WN w jakim stanie?

2" - starszy bagiennik

Jak jeździsz na gazie a benzyny masz 5 litrów i tak przez cały rok to w zbiorniku paliwa skrapla się woda stąd problemy z odpaleniem.Powinien na benzynce załapać od strzała.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00