suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 11:48 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Generalnie te silniki 2.0 R4 i V6 wydają się być dość wrażliwe na jakość oleju, filtra, drożność kanałów olejowych, ciśnienie oleju, itp. U mnie też czasami popychacze stukają, przy odpalaniu przez chwilę albo jak długo silnik nie był odpalany, wtedy przez jakiś czas klekocze ostro, potem cichnie.

U ciebie pewnie się przycina jakiś popychacz albo kilka. Może się przytkał albo jest za gęsty olej.

A żeby sprawdzić pompę oleju musisz ją wyjąć i sprawdzić wszystkie parametry. Mam manual do Grand Vitary, m.in do silników 2.0 r4 i 2.5 V6 - jest tam wszystko dokładnie pokazane. Wrzucę może gdzieś na serwer to sobie każdy ściągnie. :mrgreen:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

viewtopic.php?f=25&t=4232

W drugiej części masz opis silnika J20A - tam sobie zobacz jak się sprawdza pompę, i nie tylko :wink:

1" - młody upalacz

Dziękuję,
lektura na kilka wieczorów - trochę stron jest :)

EDIT: a taki jeden mechanik mi dziś powiedział, że nie idzie u mnie sprawdzić ciśnienia oleju. Z tego manula wynika, że pod kolektorym wydechowym trzeba się wpiąć.
I nawet widać kanaliki od smarowania. Kurcze, a może coś się przy górnych kołach zębatych przypchało?

Hehe teraz to dopiero mam zagadkę :)

1" - młody upalacz

nie wiem jak jest w 2.0 ale jak masz koniki to kłania się regulacja chyba ze masz bączki chydrauliczne to wymiana w 1.6 na gazie to co druga wymiana regulacja koników (zaworów)

1" - młody upalacz

wymieniłem dziś filtr oleju. Wcześniej miałem założony MANN 610/1 a teraz założyłem Filtrona OP 583. Niestety w dalszym ciągu to samo.
(według instrukcji filtr należy dokręcać kluczem a mi jak zmieniali dokręcił ręką i zadowolony. Twierdził, że kluczem się nie dokręca bo pognie się filtr. Jak go poprosiłem to przyniósł szmatkę i przez szmatkę dokręcał kluczem - na ile mocno to nie wiem)

Kurcze po odpaleniu rozgrzanego silnika odnoszę wrażenie, że hałasuje wszystko co tylko możliwe. W przyszłym tygodniu podjadę gdzieś żeby mi pomierzyli ciśnienie. Ale z drugiej strony gbyby było tak słabe że wszystko hałasuje to by pewnie kontrolka zaświeciła?

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

mpi pisze:
(według instrukcji filtr należy dokręcać kluczem a mi jak zmieniali dokręcił ręką i zadowolony. Twierdził, że kluczem się nie dokręca bo pognie się filtr. Jak go poprosiłem to przyniósł szmatkę i przez szmatkę dokręcał kluczem - na ile mocno to nie wiem)
Miał racje, ręką jest ok. Jak za mocno przykręcisz to się zdziwisz przy odkręcaniu ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00