suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 12:38 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Namierzyłem ładnego Trackera chyba z ?97 roku 1,6 16V z tym że ma napęd tylko na tył. Chciałem więc szanowne grono zapytać z jakimi problemami mogę się spotkać jeśli chciał bym przerobić go na 4x4, no i co jest mi potrzebne?
- skrzynia z reduktorem
- wały
- most przedni z półosiami
- same sprzęgiełka czy może całe piasty czy jak?
Coś jeszcze?
Coś mi się obiło o uszy że do tej skrzyni od napędu tylko na tył można bez przeróbek założyć reduktor z samuraja? (podobno było na forum ale jakoś nie mogę trafić) prawda to?

Ostatnio zmieniony ndz lip 27, 2008 7:10 pm przez mac2_l, łącznie zmieniany 1 raz.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

to zalezy co chcesz robic super terenowke tylko w teren czy tez do jazdy normalnej

bo jak w teren to reduktor samuraj przedni most stalowy itd
a jak na ulice to moim zdaniem nie ma sensu

Site Admin

mac2_l pisze:
Namierzyłem ładnego Trackera chyba z ?97 roku 1,6 16V z tym że ma napęd tylko na tył. Chciałem więc szanowne grono zapytać z jakimi problemami mogę się spotkać jeśli chciał bym przerobić go na 4x4, no i co jest mi potrzebne?
- skrzynia z reduktorem
- wały
- most przedni z półosiami
- same sprzęgiełka czy może całe piasty czy jak?
Coś jeszcze?
Coś mi się obiło o uszy że do tej skrzyni od napędu tylko na tył można bez przeróbek założyć reduktor z samuraja? (podobno było na forum ale jakoś nie mogę trafić) prawda to?

skrzynia
wały
most z pólosiami i sprzegiełkami
piasty przednie
reduktor samuraja mozna wsadzic ale nie tak bez przerubek

0" - piaskownica

Podpinam się pod temat. Mój Tracker także ma napęd tylko na tył i chcę go jak najszybciej przerobić. Znalazłem już części z 2000 roku z auta z przebiegiem ~50kkm i cały komplet do przekładki kosztuje 2500zł. Robocizna u tego samego Pana kosztuje 1000zł, przy czym gdybym wziął same części to daje upust 200zł. Czyli cała przeróbka mam mnie kosztować 3500zł. Inny mechanik w mojej okolicy ceni się tak samo.

W związku z przekładką mam parę pytań.

1.Czy trzeba zmieniać tylny most, bo ma inne przełożenia? Dwoje mechaników ma na ten temat różne zdanie.
2.Czy ceny są na normalnym poziomie?
3.Lepiej wziąć części z 90 roku za 2000zł, czy z 2000r. za 2500zł? Czytałem, że te starsze są wytrzymalsze.
4.Czy znacie jakiegoś dobrego mechanika w promieniu powiedzmy 100km, który podjął by się takiej przeróbki za mniejsze pieniądze (najlepiej gdyby także załatwił części)?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Napisz skąd jesteś, może będzie łatwiej :wink: Robota ogólnie nie będzie trudna... Jeżeli masz trochę pojęcia mechanicznego i kilka kluczy to sam dasz radę to zrobić :)

0" - piaskownica

Ups, zapomniałem dopisać, że jestem z Olkusza, woj. Małopolskie. Pojęcie mechaniczne mam, kluczy cała masa, ale brak kanału i to właśnie jest największy problem. Poza tym nie chce mi się w to bawić. Wolę zapłacić komuś i mieć spokój.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

bez kanalu to ciezka taka robota, ostatnio sprzegło wymienialem na lezaco, nie sztuka wyciagnac gorzej wsadzic ;d

0" - piaskownica

Panowie sprawa robi się pilna, bo jeśli do poniedziałku nic nie znajdę to oddaję auto do Chechła i zapłacę im te 3,5k. Mechanik i handlarz częściami potrzebni od zaraz :mrgreen:

Cytuj:
1.Czy trzeba zmieniać tylny most, bo ma inne przełożenia? Dwoje mechaników ma na ten temat różne zdanie.
3.Lepiej wziąć części z 90 roku za 2000zł, czy z 2000r. za 2500zł? Czytałem, że te starsze są wytrzymalsze.
4.Czy znacie jakiegoś dobrego mechanika w promieniu powiedzmy 100km od Olkusza, który podjął by się takiej przeróbki za mniejsze pieniądze (najlepiej gdyby także załatwił części)?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Według mnie części drogo
Robocizna - wymiana skrzyni w krk to ok 300zł, a tam masz jeszcze przedni most, łapy piasty..

Jak coś to wal na pw, mam wał tylny, skrzynie z reduktorem i półośkę przednią.

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 J20A VVT
Model: Grand Vitara II
Rok prod.: 2008
matizolkusza pisze:
Przełożenia muszą być takie same z przodu i z tyłu, mostu zmieniać nie trzeba wystarczy środek

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

matizolkusza pisze:
Podpinam się pod temat. Mój Tracker także ma napęd tylko na tył i chcę go jak najszybciej przerobić. Znalazłem już części z 2000 roku z auta z przebiegiem ~50kkm i cały komplet do przekładki kosztuje 2500zł. Robocizna u tego samego Pana kosztuje 1000zł, przy czym gdybym wziął same części to daje upust 200zł. Czyli cała przeróbka mam mnie kosztować 3500zł. Inny mechanik w mojej okolicy ceni się tak samo.

W związku z przekładką mam parę pytań.

4.Czy znacie jakiegoś dobrego mechanika w promieniu powiedzmy 100km, który podjął by się takiej przeróbki za mniejsze pieniądze (najlepiej gdyby także załatwił części)?
Ja do swojego trakera kupiłem graty od starej vitary. Zapłaciłem za wszystko co potrzebne i jeszcze kilka brakujących plastików 1500zł no ale to było prawie 3 lata temu. Wszystko zrobiłem sam. Skrzynie wymieniałem podobnie jak gacek555 bez kanału. Nie jest to nie możliwe ale drugi raz nie mam zamiaru tego robić w ten sposób bo się nieźle namordowałem. Jak kupowałem graty to sprawdziłem przełożenia w przednim moście i się okazało że były takie jak w moim tylnim. Wcześniej oczywiście sprawdziłem jakie są u mnie licząc ilość obrotów wału na ilość obrotów koła.
Jak nie masz kanału to rozejrzyj się po parkingach strzeżonych może jakiś znajdziesz. W mojej okolicy namierzyłem dwa takie i później już różne akcje typu lifty wymiany sprzęgła robiłem właśnie na takich kanałach na świeżym powietrzu. Było znacznie lepiej i przyjemniej niż w garażu. Trzeba tylko załatwić sobie odpowiednią pogodę.

0" - piaskownica

Dzięki za odpowiedzi Panowie. Oddałem auto do Chechła. Niezłe jaja były bo chłopaki pierwszy raz zobaczyły auto, w którym jest tylko jedno mocowanie na most przedni. Zwykłe albo są oba, albo nie ma wcale, a u mnie jest taka hybryda. Odbiór za jakieś 1,5tyg, wstępny koszt 3800zł, ale będzie targowanie przy odbiorze :)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

porób jakieś ciekawe foty i wstaw:)

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

U mnie też nie było mocowania. Hadek mi je wyspawał z kawałka blachy. Zapomniałem o tym. Ale 1,5 tygodnia? Przecież to kilka godzin pracy...

0" - piaskownica

Fotki po odbiorze oczywiście zrobię.

1,5tygodnia, bo części, które będą u mnie siedzą jeszcze w dawcy. Poza tym do wspawania łapy będą wyjmowali silnik. Mam nadzieję, że robota będzie solidna.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00