Witam
Że jako jestem dość zielony to poszukuje pomocy z zakresu mechaniki silnika w vitarce a raczej ukł zapłonowego. Silnik jaki mam to nie mam pojęcia bo tych rodzai to jest tyle, że sie zgubilem a raczej gubie się przy każdej próbie zakupu jakiejś nawet najmniejszej cenzura w sklepie motoryzacyjnym i nie tylko! Rok 1993 pojemność w dowodzie 1950cm moc 55kW. nie wiem sam czy to wtrysk czy gaźnik hehe

Filtr powietrza jest wielki ogrągły
a teraz do setna sprawy wokół silnika jest kupe wężyków gumowych (raczej kiedyś były gumowe teraz sie sypią) zapewne od ssania jakiegoś podciśnienia itp. Jest na nich troche jakby filterków kolorowych.
Chodzi o to ze nie wiadomo do czego, które są...!? dwa mi sie całkiem rozpadły a raczej ich nie bylo jak kupilem auto! i wychodzi mi taki króciec dużo niżej filtra z dwoma miejscami na węzyki koloru fiolet może róż i nie wiadomo co i jak ma byc! np. Jeden wężyk idący od chyba ssania rozgalęzia się na dwa i ktoś jeden koniec zaślepił śróbką
Nie wiem jak dojść do ładu i składu z tym wszystkim!
Może ktoś posiada jakiś schemat tych układów przy silniku jak i co powinno być ???
Wiem, że to wszystko brzmi może chaotycznie ale wybacznie już siły nie mam!!!!!!
Proszę o pomoc