suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 16, 2025 11:12 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 918 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik

danthe pisze:
Problem w tym że AD nie maja Vitary Cabrio 2.0 16v w katalogu i nie można wykupić w direct, tylko przez agenta trzeba :(

Longa 1.6 16v z 98 też nie mają w katalogu, ale jako że cena oc nie zależy od liczby drzwi ani typu nadwozia (hardtop czy cabrio), to jak zadzwonisz do nich i powiesz że nie ma akurat twojej wersji nadwozia ale wszystko inne się zgadza, to zapytają jakiegoś nad-konsulatanta, poczekasz 5 minut i powiedzą żebyś wybrał najbliższą wersję i będzie ok ;)
Mi za pierwszym razem powiedzieli że się nie da jak nie ma w bazie, poszedłem do agenta allianz a tam cena 3x wyższa, ale podpowiedziała mi kobieta żebym zapytał na infolinii o inny, najbliższy model, bo składka jest uzależniona od marki, pojemności silnika i cech właściciela ;)

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
orient pisze:
danthe pisze:
Problem w tym że AD nie maja Vitary Cabrio 2.0 16v w katalogu i nie można wykupić w direct, tylko przez agenta trzeba :(

Longa 1.6 16v z 98 też nie mają w katalogu, ale jako że cena oc nie zależy od liczby drzwi ani typu nadwozia (hardtop czy cabrio), to jak zadzwonisz do nich i powiesz że nie ma akurat twojej wersji nadwozia ale wszystko inne się zgadza, to zapytają jakiegoś nad-konsulatanta, poczekasz 5 minut i powiedzą żebyś wybrał najbliższą wersję i będzie ok ;)
Mi za pierwszym razem powiedzieli że się nie da jak nie ma w bazie, poszedłem do agenta allianz a tam cena 3x wyższa, ale podpowiedziała mi kobieta żebym zapytał na infolinii o inny, najbliższy model, bo składka jest uzależniona od marki, pojemności silnika i cech właściciela ;)

Mnie jak raz spuscili na drzewo to sobie darowałem, jest spora konkurencja w tym segmencie, znalazłem tańszą ofertę i nie miałem ochoty jako klient prosić jaśnie wielmożnych państwa z Allianza o łaskę obsłużenia mnie :)

ps:
pytanie czy w razie godziny "w" AD nie wyprze się takiego OC "z powodu niezgodności", znając bezczelność tych firm można się wszystkiego spodziewać :(

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

pierwsza vitarka
470zł na rok - HDiI
druga
474zł na rok - PZU
przy 60% zniżce
8)

1" - młody upalacz

W MTU za Vitarę 1.6 z 94 roku, Kama płaci 333 zł z 50% zniżkami.

Metal.

2" - starszy bagiennik

danthe pisze:
ps:
pytanie czy w razie godziny "w" AD nie wyprze się takiego OC "z powodu niezgodności", znając bezczelność tych firm można się wszystkiego spodziewać :(

W zasadzie masz rację, ja dostałem potwierdzenie na maila że jakiś tam człowiek wyżej potwierdza że to i owo, i że sie nie wyprą.
Chociaż przy moich doświadczeniach z branżą ubezpieczniową powinienem chyba zażądać jakiegoś weksla na pełną kwotę ubezpeczenia, czyli 2 mln euro ;)
Chciałem się tam ubezpieczyć, bo nie znalazłem tańszej oferty przy moich parametrach :)

2" - starszy bagiennik

HoHo Wadowice to chyba najdrozej maja :evil:
MTU

OC 571
NNW 40
Assistance 10
UB szyb 70

Razem 657 zl :roll: przy chyba 35 -40% znizkach

Vitarka 2.0 16v cabrio.

Czy mozna sie ubezpieczyc w innym powiecie czy tam wojewodztwie skoro mowicie ze to moze byc nawet 100 pln roznicy miedzy powiatami?

Site Admin
Awatar użytkownika

Krzys2.0 pisze:
Czy mozna sie ubezpieczyc w innym powiecie czy tam wojewodztwie skoro mowicie ze to moze byc nawet 100 pln roznicy miedzy powiatami?

Można znaleźć babcię w przysłowiowej "podlubelskiej wsi" i przepisać na nią część samochodu. Ważne żeby babcia nie była zbyt leciwa bo wtedy zwyżki za wiek są :mrgreen:

2" - starszy bagiennik

danthe pisze:
Krzys2.0 pisze:

Można znaleźć babcię w przysłowiowej "podlubelskiej wsi" i przepisać na nią część samochodu. Ważne żeby babcia nie była zbyt leciwa bo wtedy zwyżki za wiek są :mrgreen:

OK pomysl z tym ze no w moim wypadku bedzie ciezko. A czy np co sie liczy do ubezpieczenia adres zameldowania czy zamieszkania wystarczy?

Site Admin
Awatar użytkownika

Krzys2.0 pisze:
A czy np co sie liczy do ubezpieczenia adres zameldowania czy zamieszkania wystarczy?

Zazwyczaj zameldowania. I niektore ubezpieczalnie w przypadku dwoch wlascicieli biorą tą droższą opcję.

2" - starszy bagiennik

danthe pisze:
. I niektore ubezpieczalnie w przypadku dwoch wlascicieli biorą tą droższą opcję.

No tak myslalem ze pewnie tak robią :( . no nic trzeba bedzie jakos chyba wytrzymac to zdzierstwo i sobie znizek podrobic i zonie furki nie dawac :lol:

2" - starszy bagiennik

Niektóre ubezpieczalnie biorą pod uwagę tzw. "pierwszego właściciela", czyli osobę która jest na pierwszejs tronie dowodu. Jest to totalna głupota, bo przy współwłasności obaj współwłaściciele są równorzędni i mają po 50 % (chyba że ktoś celowo wybrał inny podział, na przykład dokonał darowizny 10% pojazdu itp.). Niektóre traktują drugiego właściciela jakby go nie było, inni doliczają za niego zwyżki, w jeszcze innych to ty sam wybierasz dla którego ze współwłaścicieli będą wyliczone zniżki... Opcji jest zylion, bo każda ubezpieczalnia ustala swoje szczegółowe zasady.
Generalnie w przypadku ubezpieczenia na kogoś jedynie dla picu, dobrze żeby to było inne towarzystwo niż główne auto tamtej osoby - to w celu ochrony zniżek. Ze względu na ochronę danych osobowych TU nie mogły bez twojej wiedzy informować osób trzecich o twoich stłuczkach, więc każde auto w innym TU chroniło zniżki na pozostałe auta i osoby (chyba że coś się w prawie zminiło i już mogą).
Generalnie trzeba poszperać w internecie w różnych directach (chyba jednak są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o cenę), przyjąć najlepszą strategię i nie dać się wydymać ;)

2" - starszy bagiennik

orient pisze:
Niektóre ubezpieczalnie biorą pod uwagę tzw. "pierwszego właściciela", czyli osobę która jest na pierwszejs tronie dowodu. Jest to totalna głupota, bo przy współwłasności obaj współwłaściciele są równorzędni i mają po 50 % (chyba że ktoś celowo wybrał inny podział, na przykład dokonał darowizny 10% pojazdu itp.). Niektóre traktują drugiego właściciela jakby go nie było, inni doliczają za niego zwyżki, w jeszcze innych to ty sam wybierasz dla którego ze współwłaścicieli będą wyliczone zniżki... Opcji jest zylion, bo każda ubezpieczalnia ustala swoje szczegółowe zasady.
Generalnie w przypadku ubezpieczenia na kogoś jedynie dla picu, dobrze żeby to było inne towarzystwo niż główne auto tamtej osoby - to w celu ochrony zniżek. Ze względu na ochronę danych osobowych TU nie mogły bez twojej wiedzy informować osób trzecich o twoich stłuczkach, więc każde auto w innym TU chroniło zniżki na pozostałe auta i osoby (chyba że coś się w prawie zminiło i już mogą).
Generalnie trzeba poszperać w internecie w różnych directach (chyba jednak są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o cenę), przyjąć najlepszą strategię i nie dać się wydymać ;)

No masz tu calkowita racje zwlaczcza ostatnie zdanie.
W sierpni UB wiec zobaczymy co i jak bedzie i ile taniej lub drozej i gdzie i jakie opcje sa mozliwe.

2" - starszy bagiennik

Tylko nie przegap terminu na ewentualne wypowiedzenie. Teraz chyba muszą z wyprzedzeniem wysyłać przypomnienia, ale kiedyś w link4 to wysyłali przypomnienie dokładnie na dzień przed końcem listem zwykłym - przychodziło po tygodniu jak już się nie dało wypowiedzieć;) Teraz chyba mają obowiązek wysłać taki przypomnienie odpowiednio wcześniej.
Ja, wstyd się przyznać, spóźniłem się z wypowiedzeniem jeden dzień i później był problem, bo HDI wyliczyło mi składkę 1,5 tys zł, przy nieco ponad 500 w Allianz direct. Szli w zaparte i nie chcieli mi pozwolić wypowiedzieć, więc zrobiłem darowiznę na mamę, wypowiedzenie i następnego dnia darowizna z powrotem na mnie - zmienił się właściciel i już mogłem wypowiedzieć ;)
Pod koniec roku gdzieś czytałem że chyba od lutego wejdzie w życie ustawa pozwalająca wypowiedzieć w dowolnym momencie ubezpieczenie oc jeśli ma się 2 polisy jednocześnie.
A tak na marginesie - polisy oc były jeszcze rok temu deficytowe, na 100 zł przychodów ze składek TU miały 109 zł kosztów. Dlatego ceny oc mają rosnąć, co najmniej 10-15% w tym roku, a pewnie dalej jeszcze bardziej.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

490 OC na rok

Opony KL-71
Obrazek

2" - starszy bagiennik

332zł w ERGO Hestii

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 918 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00